Το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ, σε ανακοίνωσή του για την ετήσια εκδήλωσή του, στην Ελλάδα διασυνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη συνολικά διασυνδεδεμένη ισχύ σε 7 GW.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε μόλις το προηγούμενο έτος, με τη σύνδεση 1,4 GW. Για την ακρίβεια, η νέα εγκατεστημένη ισχύς ηλιακών πάρκων βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2018. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι, εκτός απροόπτου, το έτος που διανύουμε θα πάρει τα σκήπτρα από το 2023, με επιπρόσθετο ρεκόρ νέων φωτοβολταϊκών, το οποίο θα κινείται στα επίπεδα των 2 GW.

Από τη νέα ισχύ, σχεδόν 250 MW ήταν συστήματα net-metering, το 20% των οποίων ήταν οικιακά. Η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει πλέον τα 450 MW.

Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν, το 2023, το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Χιλή. Για σύγκριση, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το 2023 ήταν όμως χρονιά-ρεκόρ για τη διεθνή αγορά, με τις νέες εγκαταστάσεις να αγγίζουν τα 400 GW περίπου. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, το νούμερο αυτό σημαίνει πως κάθε ημέρα είχαμε πάνω από 1 GW νέων φωτοβολταϊκών. Πέρσι, επενδύθηκαν σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά, συντηρώντας περί τις 15.400 ισοδύναμες θέσεις απασχόλησης (άμεσες και έμμεσες).

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Κατά τη συζήτηση που έγινε, με τη συμμετοχή της υφυπουργού, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τα φωτοβολταϊκά και κυρίως τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το ΥΠΕΝ τους προσεχείς μήνες.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός και οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ