Το επενδυτικό κεφάλαιο REGGEBORGH Invest B.V., με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, έχει ήδη σημαντική θέση (30,2%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τώρα προχωρά σε μια εξίσου σημαντική δεύτερη κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα στην κατασκευαστική αγορά στην Ελλάδα , χτίζοντας μετοχική θέση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η REGGEBORGH Invest B.V.,  έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς μετοχών σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η συμφωνία έχει γίνει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα, που σήμερα κατέχει το μειοψηφικό ποσοστό  στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η REGGEBORGH όπως έγινε χθες γνωστό κατέχει ήδη ποσοστό 4,9693% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και εφόσον ασκήσει το δικαίωμά της η συμμετοχή της θα φθάσει το 17,5150%.

Η REGGEBORGH Invest είναι η επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Wessels, μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών στην Ολλανδία, η οποία έχει την κατασκευαστική εταιρεία VOLKERWESSELS.

  • Το ενδιαφέρον των Ολλανδών εκκινεί από την προοπτική της ανάκαμψης των κατασκευών λόγω της αξιοποίησης σημαντικού τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα Υποδομών.

Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο έργων ύψους 13 δισ. ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης καθώς και σιδηροδρομικά έργα.

H συμφωνία για την απόκτηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών, κοινοποιήθηκε στην διοίκηση της Ελλάκτωρ την Τρίτη.  Στην τακτική γενικής συνέλευση των μετόχων του  ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, αντιμετωπίζοντας την έντονη κριτική του κ. Αθανάσιου Καλλιτσάντση για κακοδιαχείριση, καταψήφισε την παροχή των stock option προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους εργαζόμενους.

Η παρέμβαση των Ολλανδών στις ευαίσθητες μετοχικές ισορροπίες θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική αλλά και στη διοίκηση του ομίλου το επόμενο διάστημα. 
  • Με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, το Ολλανδικό fund, καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ με  17,5% (είχε προηγηθεί η απόκτηση του 4,9% των μετοχών της εταιρείας), μετά τους αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση που κατέχουν το 27,7%.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Wessels με τον κ. Χένρι Χόλτερμαν εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 2018, προσεγγίζοντας αρχικά τους μετόχους της Ελλάκτωρ για να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής. Εκείνη όμως την εποχή κυριαρχούσε η σκληρή κόντρα μεταξύ της οικογένειας Καλλιτσάντση και των κυρίων Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα.

Η -τότε- πρόταση των Ολλανδών απορρίφθηκε καθώς στόχος της σημερινής διοίκησης που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων ήταν να συμμαχίσουν με την Reggeborgh Invest, με στόχο η τελευταία να αγοράσει τα ποσοστά των άλλων μετόχων.

Η πλευρά Μπόμπολα Κούτρα αρνήθηκε και τότε οι Ολλανδοί χτύπησαν την πόρτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτώντας αρχικά το ποσοστό της οικογένειας Κάμπα, η οποία πώλησε πρώτα το 9,4% της εταιρείας, αντί 40 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια άυσυνεχεία έφτασαν λίγο πάνω από το 30% αποκτώντας τμηματικά το ποσοστό του επενδυτικού fund York Capital….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here