Στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, κάνει τον απολογισμό μιας μεγάλης διαδρομής κατά την οποία κλήθηκε να δώσει «σάρκα και οστά» στην κυβερνητική βούληση για εκσυγχρονισμό της κρατικής αρωγής σε όλα τα επίπεδα. 

Αρχικά από τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και στη συνέχεια ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο κ. Τριαντόπουλος μάς μιλά για τα παραγόμενα θεσμικά και όχι μόνο αποτελέσματα αλλά και για τη συνεργασία του με τον ασφαλιστικό κλάδο, τις αρμόδιες υπηρεσίες και γενικά όλους τους stakeholders.

Στον Λάμπρο Ρόδη

iw? Κύριε Τριαντόπουλε, συναντιόμαστε μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών και γι’ αυτό θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από τον δικό σας απολογισμό. Τι έχετε προλάβει να κάνετε τους μήνες που κληθήκατε να διεκπεραιώσετε το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής;

απ. Κύριε Ρόδη, συνηθίζω να λέω ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης σε μια περιοχή που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή δεν είναι ένα κατοστάρι, αλλά ένας μαραθώνιος, που πρέπει να τερματίσουμε όλοι και να μη μείνει κανένας πίσω. Έναν τέτοιο μαραθώνιο έπρεπε να τρέξουμε και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που κληθήκαμε να δραστηριοποιηθούμε στο πεδίο της κρατικής αρωγής –έναν μαραθώνιο για να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να επιταχύνουμε πληρωμές. Και, πράγματι, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα, δυσμενή δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική κρίση. Σε αυτήν την προσπάθεια είχα την τιμή να συμμετάσχω και εγώ, αρχικά από τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και στη συνέχεια ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό. 

Καταρχάς, άλλαξε άρδην η φιλοσοφία. Ενώ, στο προηγούμενο καθεστώς, η στήριξη προς τους πληγέντες δεν ήταν απλά ανεπαρκής, αλλά και αργή, η νέα φιλοσοφία προτάσσει η βοήθεια να είναι επαρκής και να χορηγείται το γρηγορότερο δυνατόν σε όσους την έχουν ανάγκη. Παράλληλος στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των έργων αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης, απέναντι σε πιθανές νέες φυσικές καταστροφές. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταρρυθμίσαμε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ξεκινώντας με τη θέσπιση του νόμου 4797/2021 για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δεν μείναμε, όμως, εκεί. Στην πορεία, αναπροσαρμόσαμε και διευρύναμε το εν λόγω πλαίσιο, προκειμένου να ανταποκριθεί πληρέστερα στις ανάγκες στήριξης μετά από μια φυσική καταστροφή. 

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ