Χρήστος Σταϊκούρας: Ο κλειδοκράτορας των μυστικών

0

Λιγότεροι από μια ντουζίνα ήταν οι άνθρωποι, μέσα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού που γνώριζαν, προετοίμασαν και επεξεργάσθηκαν τη… μεγάλη έκπληξη του ΕΝΦΙΑ που επιφύλαξε στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ο πρώτος στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύθηκε το σχέδιό του για τη σημαντική οριζόντια μείωση του Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες, από φέτος.

  • Με χαμηλούς τόνους και πολλά στοιχεία ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης ενημέρωσε υπεύθυνα τους θεσμούς, μέτρησε το κόστος και υπολόγισε τα οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των δανειστών δεν χρειάστηκαν συστάσεις για τον Χρήστο Σταϊκούρα. Τον γνώριζαν καλά. Εκτιμούσαν και εκτιμούν τον τεκμηριωμένο και χαμηλών τόνων λόγο του. Αυτονόητα έκαναν συγκρίσεις με τις ανάλογες πρώτες συναντήσεις που είχαν, το 2015, με τον τηλεοπτικό σταρ υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη γνωστή διαπραγματευτική του ικανότητα.

Αμέσως μετά ενημερώθηκε διακριτικά ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, που προετοίμαζε την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ενώ ειδικός ρόλος ανατέθηκε και στον ειδικό γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει αναλάβει τον συντονισμό εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, με εστίαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν υπηρξε ποτέ «Μητσοτακικός» βουλευτής.

Αντιθέτως πολλοί «Καραμανλικοί» βουλευτές της Ν.Δ. ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τον γιο του Κώστα Σταϊκούρα, του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, να αναλαμβάνει το κρισιμότερο υπουργείο της χώρας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων, φίλων και αντιπάλων, μετά την τριετή θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, τότε που είχε την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τον τελευταίο καιρό, κάθε φορά που κάποιος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε κάποια ιδέα ή κατέθετε μια πρόταση, η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν σταθερή:

  • «Ρωτήστε τον Χρήστο που γνωρίζει με ακρίβεια τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, για να σας δώσει μια αξιόπιστη απάντηση».

Σιγά σιγά, ο Χρήστος Σταϊκούρας όχι μόνον κέρδισε την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά εξελίχθηκε σε κορυφαίο παράγοντα εκπόνησης όχι μόνον του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της στρατηγικής που διαπνέει το σύνολο των δράσεων που ακολουθεί κι εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση. Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο αξιόπιστος κρίκος που κρατά δεμένα τα κλειδιά των λύσεων στα καυτά προβλήματα της οικονομίας, αλλά ποτέ δεν καυχιέται για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει. Είναι ένας αυστηρός κλειδοκράτορας με αθώο πρόσωπο και χαμηλούς τόνους…

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να έχει δει ή ακούσει ποτέ τον Χρήστο Σταϊκούρα να ωρύεται εκνευρισμένος ή να προσβάλλει θυμωμένος κάποιον συνομιλητή του.

Βουλευτής της επαρχίας, χαμηλών τόνων, υψηλής κατάρτισης, μεγάλης υπομονής και με… καθηγητική στωικότητα, ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλά πάντοτε με αριθμημένα επιχειρήματα και στοχευμένα παραδείγματα, προσπαθώντας να πείσει χωρίς να επιβάλλει τις απόψεις του.

Χρησιμοποιεί το φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών και αποφεύγει τις συναισθηματικές υπερβολές που αγαπούν οι Ελληνες συνάδελφοί του στη Βουλή. Αφού τελείωσε το Λύκειο στην Κυψέλη, πήρε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πήρε υποτροφία για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βρετανία και τελικά κέρδισε τον διδακτορικό του τίτλο στην Τραπεζική (PhD in Banking) στο Λονδίνο. Δούλεψε για λίγο στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και από το 2000 προσελήφθη στον Ομιλο Eurobank ως αναλυτής και μετέπειτα ως σύμβουλος Διοίκησης στο Τμήμα Στρατηγικής, Επενδύσεων και Σχεδιασμού της τράπεζας. Το 2002, γνώρισε τη σύζυγό του, Αρτέμιδα Πάνου. Οταν ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διεθνή Τραπεζική στην Αγγλία, παντρεύτηκαν το 2006….

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει διατελέσει μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2004 έως το 2007, λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), επισκέπτης καθηγητής και επίκουρος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999).
Από τον Σεπτέμβριο του 2007 έχει αναστείλει τη δραστηριότητά του ως αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, γιατί εξελέγη -για πρώτη φορά- βουλευτής Φθιώτιδας.

Επανεξελέγη το 2009, το 2012 (Μάιος και Ιούνιος), τον Ιανουάριο  2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου θα εκλεγεί και πάλι πρώτος σε σειρά στη Φθιώτιδα, φτάνοντας τους 19.514 σταυρούς προτίμησης.

Ο τελευταίος Φθιωτός υπουργός που είχε αναλάβει αυτό το κομβικό υπουργείο, τότε Συντονισμού, ήταν ο καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας στην υπηρεσιακή του 1952, καθώς και το 1974 στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here