«Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα», και, κατά πως φαίνεται, στο Βερολίνο, η απερχόμενη Άγκελα Μέρκελ ουδόλως έχει συνειδητοποιήσει τα επερχόμενα. Στις Βρυξέλλες, η «αμαζόνα» φον ντερ Λάϊεν έχει να ασχοληθεί με τις «γαργάρες» στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Και πάλι καλά που στη Φραγκφούρτη, στο «κάστρο» της «Ζαν ντ’ Αρκ του eurobanking», ο συναγερμός είναι διαρκής και, από ό,τι πληροφορούμαι, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου. Οπότε και «θα βγουν από τα θηκάρια τα μαχαίρια»…
Σε αυτό το περιβάλλον, στην Ευρώπη ούτε που ακούν τις συνεχείς προειδοποιήσεις μιας άλλης επικεφαλής σημαντικού φορέα, της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η Βουλγάρα του ΔΝΤ, από τις αρχές Ιανουαρίου, προειδοποιούσε για την προσγείωση που ερχόταν στην οικονομία.
Προ Covid-19 αυτά, γιατί μετά, και με τα lockdowns, το IMF «βλέπει» “meltdown”. Τι είχε πει η επικεφαλής του Ταμείου; Ότι, λίγο ως πολύ, εφαρμόζει η Ουάσιγκτον (στις ΗΠΑ), η Φραγκφούρτη (στην Ευρώπη), ό,τι προτείνουν οι νουνεχείς περί των οικονομικών, λ.χ. ο Μάριο Ντράγκι.
Δημοσιονομική χαλάρωση σε συνδυασμό με «ρίψεις» ρευστότητας, προκειμένου να προστατευθούν οι επιχειρήσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας, να μην προσγειωθεί ανώμαλα ένα μεγάλο μέρος της πραγματικής οικονομίας, με τραυματικές συνέπειες για τις «στρατιές» των ανέργων και νεόπτωχων που δημιουργούνται.
«Χώρες σε όλο τον κόσμο θα κινδυνεύσουν να αντιμετωπίσουν μαζικές χρεοκοπίες και οικονομικές πληγές αν αρθεί γρήγορα η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους…» –ήταν χαρακτηριστική η τελευταία προειδοποίηση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως και η επικεφαλής της ΕΚΤ, παρότι από διαφορετικά –και ενίοτε «αντιμαχόμενα» μετερίζια–, προειδοποιούν για τον ίδιο κίνδυνο. Αμφότερες δεν βλέπουν έξοδο από τη σημερινή κρίση το επόμενο έτος.
Στα καθ’ ημάς αυτά, στο Μαξίμου «τρέχουν» για να προλάβουν να παρουσιάσουν το προσχέδιο της οικονομίας μας σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ορθώς πράττουν, οι αγορές επικροτούν τους φρόνιμους και προνοούντες και τούτο αποτυπώνεται (και) στο 0,86% του 10ετούς.
Ωστόσο το ερώτημα δεν είναι τόσο αν θα προλάβει η Αθήνα, όσο το αν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες έχουν συναίσθηση του κινδύνου. Γιατί, ειδικότερα στο Βερολίνο, η Μέρκελ εγκρίνει δράσεις των Βρυξελλών (κυρίως) οσάκις διακυβεύονται συμφέροντα γερμανικών εταιρειών (πρωτίστως), αδιαφορώντας, εν πολλοίς, για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «νότιο, μαλακό υπογάστριο» της ευρωζώνης.
Για αυτό η κυβέρνηση, όπως εύστοχα σημειώνει ο φίλτατος Ζώης Τσώλης (Βήμα της Κυριακής), είναι υποχρεωμένη να καθορίσει το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τώρα για το 2021. Και να εκμεταλλευθεί τον χώρο και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, όπως έκαναν οι άνθρωποι οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά για την επένδυση της Microsoft. Και μπράβο τους!
(*) Για να θυμίσω στους παλαιότερους εξ υμών το γνωστό άσμα του «Νιόνιου» από το μακρινό 1971.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/10/2020