Για 10 ολόκληρα χρόνια, το μικρό γραφείο στην οδό Αμερικής, αποτελούσε πυρήνα των περισσότερων οικονομικών, πολιτικών αλλά και κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, απαιτεί τον τερματισμό της επίσημης πολυμελούς παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός χθες -ανακοίνωσε με διακριτικότητα και χωρίς προσβλητικές θορυβώδεις εξαγγελίες- τον τερματισμό της λειτουργίας  του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, συμφωνήθηκε το κλείσιμο του γραφείου και ο τερματισμός της λειτουργίας της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

  • Προφανώς το θέμα συνδέεται άμεσα με την πρόωρη αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του υπολοίπου των υψηλότοκων δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατά την περασμένη δεκαετία της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το αφήγημα μιας νέας εποχής για την Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση ύστερα από δέκα χρόνια με μια κυβέρνηση που διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις.

  • «Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
  • «Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here