Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, στις 25 Ιανουαρίου του 2015, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε ήδη κατρακυλήσει στις 840 μονάδες. Σήμερα που ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 892 μονάδες.
Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο που είδε ο Γενικός Δείκτης ήταν ένα μήνα αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου 2015, όταν είχαν δημιουργηθεί ψευδεπίγραφες ελπίδες στην αγορά ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές και το Χρηματιστήριο της Αθήνας σκαρφάλωσε στις 937 μονάδες.

Αυτό ήταν και το υψηλότερο επίπεδο που γνώρισε η Ελληνική Κεφαλαιαγορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή πριν από τις Ευρωεκλογές, ο Γενικός Δείκτης είχε διολισθήσει στις 732 μονάδες. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ωστόσο αναζωπύρωσε τις ελπίδες των αγορών ότι μια καινούργια μέρα ανατέλλει για την ελληνική οικονομία. Από τις 24 Μαΐου του 2019, την Παρασκευή πριν τις ευρωκάλπες, μέχρι σήμερα, οι αγορές ψηφίζουν θετικά για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και ο Γενικός Δείκτης έχει εκτιναχθεί στις 891 μονάδες.
Η χρηματιστηριακή άνοδος συντηρείται με αγορές από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την αμερικανική αγορά, αφού κάθε απόγευμα, μετά τις 16.30 εκδηλώνεται σταθερά μια σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Αλλά και οι Έλληνες μικροεπενδυτές δείχνουν να επανακάμπτουν, αφού στις χρηματιστηριακές εταιρείες παρατηρείται ενεργοποίηση παλιών κλειστών κωδικών αλλά και εγγραφή νέων.
Ακόμη και τα… ξεχασμένα από τους αποταμιευτές μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού γνωρίζουν μέρες δόξας με κέρδη που φτάνουν μέχρι το 44% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα 42 αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές είδαν τις αποδόσεις τους να εξακοντίζονται, αφού αυτή τη φορά στην άνοδο του Χρηματιστηρίου συμμετείχαν δυναμικά και οι τραπεζικές μετοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το αμοιβαίο κεφάλαιο της Allianz Επιθετικής Στρατηγικής +43,83%, το Δήλος Blue Chips +42,52%, το Athos High Peaks +41,8%, το Triton Αναπτυξιακό +41,24% και Πειραιώς Μετοχικό +40,11%.
Αντίστοιχα θεαματικές αποδόσεις προσφέρουν και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που αποδείχθηκαν «χρυσοφόρα» για όσους τα επέλεξαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά.
Χωρίς αμφιβολία, το σύνθημα για την αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δίνουν οι πολύπαθες τραπεζικές μετοχές. Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν συστηματικά τραπεζικούς τίτλους με την προσδοκία ότι την επόμενη εβδομάδα η Αθήνα θα έχει μια σταθερή, φιλική προς το επιχειρείν, φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα απελευθερώσει το συμπιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες των επενδυτών δεν είναι αφηρημένες. Περιμένουν πλήρη άρση των capital controls μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα (κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020) και τη βελτίωση των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης των συστημικών τραπεζών.
Oλα αυτά με μοναδική προϋπόθεση ότι οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής δεν θα κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις και περίπλοκες μετεκλογικές πολιτικές ισορροπίες. Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει θα οδηγήσει τελικά στην ποθητή επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας και το Xρηματιστήριο στα εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here