Στο Panel III του 4th NPL Summit, με τίτλο “Investing in the Greek NPL Market. Securitization of NPLs”, η κα. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Designated Executive Officer τηςAttica Bank, ανέφερε ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση τιτλοποιήσεων, στην οποία έχουν οδηγήσει οι δράσεις των προγραμμάτων Ηρακλή Ι και ΙΙ, σε συνδυασμό με τα νέα προγράμματα επιχειρηματικής εξυγίανσης.

Η ίδια εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων, που μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση πωλήσεων ή προβλήματα ρευστότητας, καθώς κάποια περισουσιακά στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να εκποιηθούν σε μια τέτοια περίοδο. “Σίγουρα όπως σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά υπάρχουν και προβλήματα που πρέπει να λυθούν, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού δημιουργεί πιέσεις στα collaterals”, επεσήμανε.

Περαιτέρω η κα Μαραγκουδάκη ανέφερε ότι η εμπειρία η οποία έχει αποκτηθεί από τους servicersθα ήταν σκόπιμο με έναν παραγωγικό τρόπο να ταξινομήσει τα «αγκάθια» που έχουν εντοπιστεί, ώστε να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς που θα επιταχύνουν την λύση.  Επεσήμανε μάλιστα ότι οι servicers θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους αναβίωσης και αναχρηματοδότησης, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, καθώς αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τους υφιστάμενους τρόπους. Χρειάζονται καινούριες υπηρεσίες.

 

Ο κ. Σεραφείμ Σωτηριάδης, Managing Partner, Serafim Sotiriadis and Associates Law firm, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, κατά το οποίο 100 δισ. ευρώ σε δάνεια έχουν αλλάξει χέρια και έχουν περάσει στους επενδυτές.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι διαδικασίες στον θεσμό της εξυγίανσης συρρικνώνονται, ενώ τα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού παραμένουν απογοητευτικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα 50 χιλ. αιτήσεις και έχουν εγκριθεί μόλις οι 8.

Ο κ. Σωτηριάδης ανέφερε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχασε 12 χρόνια από την «ζωή» της, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2015 χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς δεν προβλεπόταν διαγραφές χρεών. «Έπρεπε να φθάσουμε στην τελευταία τριετία για να προχωρήσουν γρήγορα οι ρυθμοί και οι διαδικασίες τιτλοποιήσεων», τόνισε.

«Σήμερα αυτό που δεν έχει καθοριστεί είναι πώς θα αντιμετωπίζονται οι εταιρείες που θα έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εξυγίανσης ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα και την εικόνα τους στον Τειρεσία», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιλυθούν τα θέματα σε σχέση με την φορολόγηση των διαγραφών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Οι servicers δεν χρηματοδοτούν σήμερα. Πρέπει να αλλάξει αυτό, για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, διαφορετικά δεν θα επιβιώσουν.

Υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης συνομιλητή στο retail των servicers, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και να διογκώνονται οι απαιτήσεις».

Ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, Founder & CEO, Hellenic Finance, ανέφερε ότι «είναι ευτύχημα που οι επενδυτές που ακολούθησαν την αποκλιμάκωση της ελληνικής αγοράς NPLs έχουν την ρευστότητα να επενδύσουν. Ωστόσο τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα και η κλιμάκωση των επιτοκίων αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά».

Ο ίδιος αναγνώρισε ως μία μεγάλη κληρονομιά της εποχής των μνημονίων, την ύπαρξη ενός νέου, σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θωμόπουλος, στην Ελλάδα έχουν γίνει πλέον direct επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ. Η πρόκληση τώρα είναι να διατηρήσουμε την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, γιατί τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά. Χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι «το πρόβλημα του τεράστιου ιδιωτικού χρέους δεν έχει λυθεί, έχει μεταφερθεί. Το στοίχημα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία αυτό να έχει επιλυθεί. Έχουμε καταφέρει 12 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το πρόβλημα των NPLs να επιβαρύνει ακόμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Ο κ. Θωμόπουλος εκτίμησε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, εφόσον συμβεί, θα αποτελέσει καταλύτη στις εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει από το υπάρχον σύστημα. Χρειάζεται νέο οικοσύστημα χρηματοδότησης, νέοι παίκτες στην αγορά».

 

NPLS_22_Panel III: «Investing in the Greek NPL Market. Securitization of NPLs.» from ethosMEDIA SA on Vimeo.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ