Νέα επενδυτική κατεύθυνση είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη προϊόντων για το διάστημα

Στην Κυρέλα Πέτρου

Η HED Engineering είναι γνωστή για την υλοποίηση έργων υψηλών προκλήσεων, για βιομηχανίες χάλυβα, εξόρυξης, καθώς και για βιομηχανίες τροφίμων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχοντας κερδίσει την αναγνώριση από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθιερώνοντάς την ως εξέχοντα πάροχο εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους (GSEs), επεκτείνεται, πλέον, και στη διαστημική αγορά, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της σε υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή το ανθρακόνημα.

Η HED Engineering ιδρύθηκε το 2006 από τον μηχανολόγο μηχανικό κ. Χρήστο Χατζή. Ως μηχανικός, ολοκλήρωσε έργα και μελέτες για κορυφαίες εταιρείες και φορείς, όπως Τιτάν, Δέλτα, JP Avax, Tέρνα, Bic, ΕΥΔΑΠ, Άκτωρ, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και πολλούς άλλους. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας αφορά τη μελέτη, την πιστοποίηση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή βιομηχανικών λύσεων και ειδικών κατασκευών από χάλυβα, αλουμίνιο, ανθρακόνημα, σκυρόδεμα κ.λπ. Για την εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης της εταιρείας και τα μελλοντικά της σχέδια μάς μιλάει ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρήστος Χατζής.

Μιλήστε μας για το ξεκίνημα και τις καινοτομίες που έφερε η εταιρεία σας…

Από την ίδρυσή της, το 2006, η HED Engineering έχει εισαγάγει ένα πρωτοποριακό κύμα στον τομέα της συντήρησης αεροσκαφών. Η εταιρεία εδραίωσε τη θέση της ως μια πρωτοποριακή, τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία μηχανολογίας μέσω της τεχνογνωσίας της στη δημιουργία εξειδικευμένου εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους (GSEs) και προηγμένων πύργων MRO για τον τομέα της αεροπορίας, μια επικεντρωμένη ενέργεια που ξεκίνησε το 2015.

Η HED Engineering είναι μια εταιρεία που έχει ολοκληρώσει πολλά έργα υψηλών προκλήσεων, για βιομηχανίες χάλυβα, εξόρυξης, καθώς και βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες στα Βαλκάνια. Από το 2015, η εταιρεία εισήλθε ως ένοικος στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με σκοπό να κατασκευάσει επίγεια εφόδια για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών. Έως και σήμερα, η εταιρεία συνεργάζεται με επιτυχία με όλες τις ελληνικές εταιρείες εντός του αεροδρομίου, αλλά και εκτός. Κέρδισε την αναγνώριση από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθιερώνοντάς την ως εξέχοντα πάροχο εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους (GSEs), που προσφέρει υπηρεσίες και συντήρηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, εξυπηρετώντας κυρίως πελάτες αεροπορικών και βιομηχανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Aegean Airlines.

Τι περιλαμβάνουν σήμερα οι εγκαταστάσεις σας;

Με έδρα την Αθήνα, η HED Engineering, εκτός των γραφείων και της παραγωγής της, λειτουργεί υποκατάστημα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία ανθρακονημάτων. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευάσει το πρώτο GSE από ανθρακόνημα, ένα πρωτοποριακό προϊόν που αποτρέπει ζημιές από συγκρούσεις ή άλλες επαφές. Στο ευαίσθητο περιβάλλον του αεροδρομίου, όπου η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας, είμαστε υπερήφανοι να αναφέρουμε μηδενικά ατυχήματα σε ό,τι αφορά εξοπλισμό ή προσωπικό.

Το προϊόν αυτό εξασφαλίζει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προσφέρει λύσεις που εξοικονομούν χρόνο για τις καθημερινές λειτουργικές προκλήσεις. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και άδειες, αποδεικνύοντας την τεχνογνωσία της εταιρείας στην πλοήγηση των κανονισμών του αεροδρομίου. Η καθημερινή επαφή της με τεχνικούς από διάφορες αεροπορικές εταιρείες τής έχει προσφέρει πολύτιμη εμπειρία όσον αφορά τη συντήρηση, επισκευή και γενική επισκευή στον τομέα του MRO (Συντήρηση, Επισκευή, Λειτουργία). Η HED Engineering παρέχει επίσης τα προϊόντα της στον αμυντικό τομέα εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε ποιους κλάδους, κυρίως, δραστηριοποιείστε και πού εστιάζετε για το μέλλον;

Τα τρία τελευταία χρόνια, η HED Engineering, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις με πάνω από 40 πιστοποιημένα και δοκιμασμένα εφόδια, εξαπλώνεται στη Σαουδική Αραβία, στην Αμερική, στο Μεξικό, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη. Οι κλάδοι όπου η HED Engineering επικεντρώνεται και επενδύει αυτή τη στιγμή αφορούν τον αεροπορικό τομέα τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε μαχητικά-επιχειρησιακά, καθώς και ελικόπτερα. Σημαντική νέα επενδυτική κατεύθυνση είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη προϊόντων που αφορούν το διάστημα.

Η εταιρεία μας διεισδύει στη διαστημική βιομηχανία με καινοτόμες εξελίξεις, όπως εξειδικευμένα κοντέινερ για μεταφορά και κορυφαίες συσκευές για δορυφόρους.
Μετά από πολυάριθμες επισκέψεις στο εξωτερικό, προτάσεις και διαβουλεύσεις με καταξιωμένες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα, που είχαν ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του ενδιαφέροντος για νέες συνεργασίας και εξωστρέφεια, εισέρχεται οργανικά στον συγκεκριμένο τομέα με σκοπό να παράξει προϊόν και όχι απλώς ιδέες ή θεωρητικά αποτελέσματα. Επεκτεινόμαστε στη διαστημική αγορά, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας σε υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή το ανθρακόνημα.

Ποιο θα λέγατε ότι αποτελεί το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Με έναν ολοκληρωμένο κατάλογο προϊόντων GSE, η HED Engineering δεν πληροί απλώς τα βιομηχανικά πρότυπα, αλλά θέτει νέα σημεία αναφοράς. Το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα είναι η πολυετής εμπειρία κατασκευών και μελετών από ποικιλία υλικών και πολυάριθμων προβλημάτων που ήρθαν εις πέρας. Κάθε προϊόν είναι σχολαστικά κατασκευασμένο για να ενισχύει την ασφάλεια, να βελτιστοποιεί τις λειτουργίες και να προσαρμόζεται απρόσκοπτα σε διάφορα μοντέλα αεροσκαφών.

Η εταιρεία είναι ευέλικτη τόσο από λειτουργικά έξοδα όσο και από εκπαιδευμένο ευέλικτο προσωπικό, με άριστη συνοχή και συνεργασία σε πραγματικές συνθήκες, τα οποία την καθιστούν πολύτιμο συνεργάτη και πάροχο για πελάτες οι οποίοι αποζητούν άμεσες λύσεις, ασφάλεια και βιωσιμότητα. Η συνεργασία της με πολλούς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο αποτελεί για την HED μία επιπλέον πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης όχι μόνο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για την πρόβλεψη για οτιδήποτε νέο. Η δέσμευση της εταιρείας μας για αριστεία αποδεικνύεται περαιτέρω από τις συνεχείς προσπάθειές μας για βελτίωση, διασφαλίζοντας ότι ικανοποιούμε τις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας.

Θέλετε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Ο Πύργος MRO της HED Engineering ξεχωρίζει ως παράδειγμα αποτελεσματικότητας. Κατασκευασμένος από υψηλής ποιότητας αλουμίνιο, η σχεδίαση του πύργου MRO δίνει προτεραιότητα στον εργονομικό χειρισμό και την ελαφριά κινητικότητα, μειώνοντας δραματικά τη φυσική καταπόνηση του προσωπικού και ενισχύοντας την υλικοτεχνική ροή στα υπόστεγα αεροσκαφών. Απαιτώντας μόνο τρία έως τέσσερα άτομα προσωπικό για τη μεταφορά του, αυτός ο Πύργος μειώνει σημαντικά τις τυπικές ανάγκες εργατικού δυναμικού για χειρωνακτικές εργασίες, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν έως και 30 άτομα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Πύργου είναι η ανυψωτική του πλατφόρμα, που επιτρέπει τη ρύθμιση του ύψους του κατά ένα μέτρο σε λιγότερο από τρία λεπτά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο Πύργος μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες διαστάσεις αεροσκάφους με απαράμιλλη ευκολία. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) απλοποιεί τις διαδικασίες σύνδεσης και μειώνει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, ενισχύοντας τη συνολική ασφάλεια και ακρίβεια.

Η διπλή ικανότητά του δίνει άλλη μορφή στη συντήρηση του αεροσκάφους. Ο Πύργος μπορεί να αναβαθμιστεί με προηγμένο λογισμικό, να ηλεκτροδοτηθεί και να εξοπλιστεί με αισθητήρες αποτροπής σύγκρουσης, επεκτείνοντας περαιτέρω τη χρησιμότητα και την προσαρμοστικότητά του. Το εντυπωσιακό ύψος των 12 μέτρων του επιτρέπει την εξυπηρέτηση των περισσότερων αεροσκαφών και οχημάτων, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τους ηγέτες του κλάδου της βιομηχανίας, όπως η NASA, που αναγνωρίζουν τις δυνατότητές του να επαναπροσδιορίσει τα πρωτόκολλα συντήρησης.

Ποια άλλα προϊόντα και υπηρεσίες σας θα λέγατε ότι ξεχωρίζουν;

Η HED Engineering προσφέρει επίσης μια ολοκληρωμένη γκάμα GSE, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων, τρόλεϊ, τρόλεϊ αζώτου, trailers για διάφορους σκοπούς και εξοπλισμό ανεφοδιασμού αεροσκαφών. Η σειρά των εφοδίων της περιλαμβάνει εξειδικευμένες λύσεις, όπως σκάλες από ανθρακόνημα, που μειώνουν τις ζημιές σε περίπτωση σύγκρουσης με αεροσκάφος, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των αεροσκαφών και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο τυχόν διακοπής λειτουργίας. Η εταιρεία μας παρέχει επίσης προσαρμοσμένα εργαλεία για συγκεκριμένα μοντέλα αεροσκαφών και προσφέρει εκσυγχρονισμένες ενημερώσεις στους χρήστες για την προσαρμογή τους στους κανόνες συμμόρφωσης. Η ποικιλομορφία στη σειρά των εφοδίων της και η δέσμευσή της στην καινοτομία αποδεικνύουν την αφοσίωσή της στην κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών των πελατών της στον κλάδο της αεροδιαστημικής. Μεταξύ άλλων, η HED Engineering έχει επίσης αναπτύξει μια απλή, ελαφριά σε βάρος και οικονομικά αποδοτική συσκευή πλυστικού τουρμπίνας, που είναι εύκολη στη λειτουργία της.

Η ικανότητα παραγωγής κυμαίνεται από σκάλες και πλατφόρμες συντήρησης έως μηχανές αντικατάστασης τροχών/φρένων, βάσεις πυλώνων και προπέλας και λύσεις αποθήκευσης. Η ομάδα της HED έχει την τεχνογνωσία να σχεδιάζει και να παράξει μεταλλικές κατασκευές και εξαρτήματα για έργα αιολικής ενέργειας, όπως σωληνώσεις, βάσεις, αναβατόρια κ.λπ. Λειτουργώντας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όλα τα εφόδια διαθέτουν τεκμηρίωση, τεχνικούς φακέλους και πιστοποιήσεις από διάφορους φορείς. Η εξάμηνη υπηρεσία επιθεώρησης και συντήρησης αποτελεί τυπική και σταθερή διαδικασία για όλα τα εφόδια.

Ποιο θα λέγατε ότι αποτελεί «το μυστικό» της επιτυχίας σας;

Στο επίκεντρο της επιτυχίας της HED Engineering βρίσκεται η ισχυρή ομάδα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), η οποία καινοτομεί και βελτιώνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ωθούν τα τεχνολογικά όρια. Η εταιρεία δεν ασχολείται μόνο με την παραγωγή, είναι ένας κόμβος επίλυσης προβλημάτων αλλά και καινοτομίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στη δουλειά που γίνεται με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές. Αυτές οι δυνατότητες τούς επιτρέπουν να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν, να δοκιμάζουν και να βελτιώνουν μια ποικιλία μηχανικών εργαλείων και κατασκευών για εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που είχαμε στην Ελλάδα, και που σαφώς ήταν επώδυνες και δεν επέτρεπαν λάθος χειρισμούς, εμείς το αντιμετωπίσαμε ως μια μεγάλη ευκαιρία για εσωτερική ανασκόπηση της εταιρείας, για εξωστρέφεια και καινοτομία, που τόσο την αποζητά το εξωτερικό, και αλλαγή παλαιών νοοτροπιών σε νέες, έτσι όπως προστάζει η νέα εποχή.

Η HED Engineering ξεχωρίζει για την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων, προσομοίωσης και δοκιμών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από έμπειρους μηχανολόγους μηχανικούς. Αυτή η στρατηγική χρήση της τεχνολογίας ενισχύει την απόδοση και την αξιοπιστία του προϊόντος σε διάφορες εφαρμογές. Η ομάδα τηρεί αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα, χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και μεθοδολογίες για τη δημιουργία εξοπλισμού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των αναγκών του πελάτη με απαράμιλλη ακρίβεια και δημιουργικότητα.

Bελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, ακολουθώντας στενά τις τάσεις του κλάδου και ακούγοντας προσεκτικά τα σχόλια από τους τεχνικούς και το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών. Είμαστε καθημερινά δίπλα στους μηχανικούς, χωρίς ωράριο.
Αυτή η προσέγγιση ξεχωρίζει την HED Engineering από τους προμηθευτές συμβατικού εξοπλισμού. Εκτιμώντας την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα, τροποποιεί συχνά τις προσφορές της, για να καλύψει τις δυναμικές ανάγκες των πελατών. Αυτή η προληπτική στάση διασφαλίζει ότι ο εξοπλισμός της, είτε πρόκειται για ανυψωμένες πλατφόρμες για πρόσθετη ασφάλεια είτε για βελτιωμένα εξαρτήματα, είναι πάντα ευθυγραμμισμένος με τις πραγματικές απαιτήσεις των τεχνικών και της αεροπορικής βιομηχανίας στο σύνολό της.
Στον στρατιωτικό και διαστημικό τομέα έχει παραδώσει εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως προσαρμοσμένες σκάλες πτερυγίων και μίνι πύργους αλουμινίου, σε διάφορους αμυντικούς τομείς, και επεκτείνει ενεργά τον σκοπό της για να εκπληρώσει πλήρως τις απαιτήσεις των διαστημικών έργων εξερεύνησης. Αυτό όχι μόνο δείχνει τις ευέλικτες δυνατότητες της HED Engineering, αλλά και την αφοσίωσή της στη βελτίωση της ποιότητας και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους σε πολλούς τομείς.

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία «δέσμευσης στην αριστεία», ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Σε έναν κλάδο όπου η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας, η HED Engineering δίνει προτεραιότητα στην ευημερία του προσωπικού και των μηχανημάτων έναντι των περιθωρίων κέρδους. Τα σχόλια από τους τεχνικούς MRO εξετάζονται προσεκτικά και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διαδικασίας σχεδιασμού, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναπτύξει εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους, που ενισχύει την ασφάλεια και τη λειτουργική απόδοση. Αυτή η δέσμευση για την ασφάλεια σε προσωπικό και αεροσκάφη είναι ορατή στην περίπτωση του εξοπλισμού από ανθρακόνημα.

Δίνουμε προτεραιότητα στην επίλυση προβλημάτων έναντι του κέρδους, υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή μας στην εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τις ανάγκες των πελατών μας. Αυτό μας επιτρέπει όχι μόνο να παραμένουμε μπροστά στον κλάδο, αλλά και να καλλιεργούμε μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και βελτίωσης. Η HED Engineering τηρεί αυστηρά διεθνή πρότυπα, όπως τα ISO 9100, ISO 14001 και ISO 27001, και έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον ποιοτικό έλεγχο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Πώς εξασφαλίζετε την παροχή tailor-made λύσεων για τους πελάτες σας;

Στην HED Engineering, η παροχή εξατομικευμένων λύσεων είναι πρωταρχικής σημασίας.
Παρέχουμε μηχανολογικές λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ξεπερνούν αποτελεσματικά συγκεκριμένα εμπόδια, για να καλύπτουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε πελάτη.
Αυτή η προσαρμοστικότητα επεκτείνεται και στα logistics, όπου η εταιρεία συνεργάζεται με τους πελάτες της για να καθορίσει τις πιο οικονομικές επιλογές μεταφοράς με βάση τις απαιτήσεις τοποθεσίας και συναρμολόγησης. Είτε οι πελάτες επιλέγουν προϊόντα συναρμολογούμενα είτε προσυναρμολογημένα προϊόντα, σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση της HED για ευελιξία διασφαλίζει ότι όλες οι ανάγκες αποστολής και τα ζητήματα συμβατότητας αεροσκαφών ενσωματώνονται απρόσκοπτα στις κατά βάση λύσεις τους.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της ικανότητας ταχείας ανταπόκρισης της εταιρείας σε επείγουσες και περίπλοκες ανάγκες. Ενδεικτικά, μια εταιρεία ανεφοδιασμού ζήτησε εξειδικευμένες σκάλες με πολύπλοκους μηχανισμούς, τις οποίες η ομάδα μηχανικών της HED σχεδίασε και παρέδωσε γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε μια άλλη περίπτωση, η ανάγκη για μεγάλης κλίμακας ικριώματα αντιμετωπίστηκε με την ίδια επιδεξιότητα, χρησιμοποιώντας τις εκτενείς εγκαταστάσεις της στην Αττική για να χειριστεί τις σημαντικές απαιτήσεις όγκου και μεγέθους του έργου. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί απόδειξη της ικανότητας της HED να εξυπηρετεί διάφορες βιομηχανίες με ακρίβεια και αξιοπιστία.

Η αφοσίωσή μας στην ικανοποίηση του πελάτη αντικατοπτρίζεται στη σχολαστική προσέγγισή μας στην εκτέλεση του έργου. Από τον αρχικό σχεδιασμό έως την τελική παράδοση, διασφαλίζουμε ότι κάθε προϊόν είναι κατασκευασμένο για εύκολη συναρμολόγηση και χαμηλού κόστους αποστολή, καλύπτοντας ακόμη και τις μεγαλύτερες παραγγελίες. Η κατανόηση από την ομάδα μας όσον αφορά τη σημασία της μεταφοράς και του σχεδιασμού τής δίνει τη δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους πελάτες μας. Η ετοιμότητά της να παρέχει επιτόπου υποστήριξη υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να ξεπεράσει τις προσδοκίες του πελάτη, διευκολύνοντας μια απρόσκοπτη διαδικασία συνεργασίας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η λογική της εταιρείας στον πυρήνα της είναι η συνεχής και αδιάκοπη εξέλιξή της τόσο τεχνολογικά, σε εγκαταστάσεις, σε προσωπικό, όσο και στη σωστή επιλογή συνεργατών-πελατών. Για εμάς, πλέον, η βάση μας είναι η Ελλάδα, όμως οι δραστηριότητές μας και οι πελάτες μας βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους και σκοπός μας είναι η καλύτερη συνεργασία μαζί τους.

Η HED Engineering δεν είναι απλώς ηγέτης στις προσαρμοστικές λύσεις, αλλά διευρύνει επίσης και το αποτύπωμά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας συνεργασία με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στον στρατιωτικό τομέα, το διεθνές εμπόριο και την αεροδιαστημική βιομηχανία, η HED ενισχύει την επιρροή της και διευρύνει τις υπηρεσίες της.

© Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΡΗΜΑ