Διαζύγιο παίρνει ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής («αρκούδα» των υποβαθμισμένων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ) και μεγαλομέτοχος των Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, John Paulson από τη σύζυγό του Jenny Paulson.

Η ιστορία του και πως απέκτησε την περιουσία του με το στοίχημα των υποβαθμισμένων στεγαστικών δανείων, έχει γίνει ταινία στον κινηματογράφο.

Το ζευγάρι χωρίζει, μετά από 20 χρόνια γάμου. Η αίτηση διαζυγίου έχει ήδη κατατεθεί στη Νέα Υόρκη, ενώ όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή, δεν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο.

Το ζήτημα πλέον είναι αν αυτό επηρεάσει το μετοχολόγιο των δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών, καθώς τα διαζύγια στις ΗΠΑ είναι δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση και θα παίξει ρόλο το γεγονός της γνωριμίας τους πριν την απόκτηση της μεγάλης περιουσίας από τον Paulson καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο, για να του διασφαλίσει μικρότερη ζημία από τα κεφάλαια που θα παραχωρήσει…

Ο John Paulson διαθέτει ποσοστό 5,6% στην Alpha Bank (από 7,32% που εμφανίζεται με αστερίσκο και υποσημείωση στους καταλόγους του Athex), μετά την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας.

Επίσης ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής διαθέτει ποσοστό 19% σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαθέτει ακόμα ποσοστό περίπου 10% της ΕΥΔΑΠ που είναι η πλέον κερδοφόρα θέση του αφού του αφήνει μέρισμα και δεν απαιτεί αυξήσεις κεφαλαίου, όπως συνέβη έως τώρα με τις τράπεζες.

Το διαζύγιο

Είναι ένα ακόμα ακριβό διαζύγιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν φθάνει αυτά του Bill Gates και του Jeff Bezos, αλλά θα είναι αλμυρό. Ο 65χρονος John Paulson έχει περιουσία 4,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, χάρη κυρίως στην επιτυχημένη κίνησή του να ποντάρει κατά της αμερικανικής αγοράς real estate λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Έχει επίσης 1,9 δισ. δολάρια στο Paulson Family Foundation.

Η 50χρονη Jenny Paulson γνώρισε τον μέχρι σήμερα σύζυγό της πολλά χρόνια πριν γίνει διάσημος για το ποντάρισμα σε πτώση των υποβαθμισμένων στεγαστικών της αγοράς δανείων. Ο John Paulson την είχε προσλάβει ως βοηθό, αφότου η Jenny, που έως τότε εργαζόταν στην καφετέρια της Bear Stearns, σερβίρισε φαγητό στον ίδιο και το προσωπικό. Μόλις είχε φτάσει από τη Ρουμανία και είχε λάβει πολιτικό άσυλο.

«Ο John έχει μεγάλο σεβασμό για την Jenny και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ό, τι καλύτερο για την υγεία και την ευτυχία της οικογένειας», δήλωσε ο Zabel την Τρίτη.

Το στοίχημα που τον απογείωσε

Ο Paulson κέρδισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο και τους επενδυτές του όταν τα αμερικανικά ενυπόθηκα ομόλογα κατέρρευσαν και πυροδότησαν την οικονομική κρίση, το 2008.

Πέρυσι μετέτρεψε την εταιρεία hedge fund που κατείχε σε οικογενειακό γραφείο αφού τα περιουσιακά του στοιχεία μειώθηκαν στα περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 από το υψηλό των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφτασαν το 2011 και κατέληξε να διαχειρίζεται κυρίως δικά του χρήματα.

Η οικογένεια διαθέτει τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός ράντσου στο θέρετρο των ΗΠΑ Aspen, που ανήκε προηγουμένως σε Σαουδάραβα πρίγκιπα και ένα κτήμα στα Hamptons που αγοράστηκε έναντι 41 εκ. δολαρίων το 2008.

Ο John Paulson επένδυσε επίσης στο Πουέρτο Ρίκο, αγοράζοντας πλειοψηφικά ποσοστά σε ξενοδοχεία.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Oι εκτός Ελλάδος επενδυτές υπερκάλυψαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς

Γιατί πίνει νερό στο όνομα της ΕΥΔΑΠ ο John Paulson;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here