Σαφή προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα έστειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Χομπέρτου Αζεβέντου για κατευνασμό της εμπορικής έντασης. Τόνισε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης δυνηητικά θα μπορούσε να πλήξει «εκατομμύρια» εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα διεξάγουν εδώ και μήνες εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες δασμολογικών μέτρων. Πέραν της μονομαχίας της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, οι Ευρωπαίοι και άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο γενικευμένου εμπορικού πολέμου, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδείξει σιδηρά πυγμή έναντι των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

«Η συνεχής κλιμάκωση θα ήγειρε αληθινούς κινδύνους», τόνισε ο Αζεβέντου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες εάν η κλιμάκωση αποφευχθεί, αλλά μια πλήρης ρήξη της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών, κι αυτό θα μείωνε κατά 17% την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και κατά 1,9% εκείνη του παγκόσμιου ΑΕΠ», εκτίμησε.

Ένα τέτοιο σενάριο «θα προκαλούσε μεγάλες αναταράξεις για τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και τις κοινότητες (…). Εκατομμύρια εργαζόμενοι δυνητικά θα αναγκάζονταν να αρχίσουν να ψάξουν νέες δουλειές», προειδοποίησε.

Είναι «πασιφανές» ότι «δεν μπορούμε να αφεθούμε να πάρουμε αυτόν τον δρόμο», επέμεινε και τόνισε ότι επαφίεται «στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας να συμβάλλει να κατευναστούν οι εντάσεις, προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους κόλπους του ΠΟΕ», προέτρεψε.

Υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη ζημιά στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα εάν δεν γίνουν πολιτικά βήματα για να επιλυθεί αυτή η «σοβαρή» κρίση, έκρινε ο Αζεβέντου, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά ούτε στην Ουάσινγκτον, ούτε στο Πεκίνο.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here