Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Προϋποθέσεις ανοίγματος της οικονομίας και επανέναρξης των ταξιδιών, είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών και η σταδιακή εγκατάλειψη της καραντίνας ως βασικού εργαλείου προστασίας, υπέρ των τεστ και των εμβολίων. Πανευρωπαϊκά προς ώρας, υστερούμε και στα δύο».

Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσο, με τα επίσημα νούμερα από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ο μήνας Δεκέμβριος είχε από πλευράς ρυθμών πτώσης της επιβατικής κίνησης την τέταρτη χειρότερη επίδοση, μετά το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου όπου το ποσοστό της πτώσης διαμορφώθηκε λίγο κάτω του …100%– για την ακρίβεια στο μείον 98,8% τον Απρίλιο.

Η κίνηση του Δεκεμβρίου επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, αφού οι περιοριστικοί όροι κυκλοφορίας και μετακινήσεων είναι ακόμα σε ισχύ και μάλιστα έχουν μάλιστα αυξηθεί τώρα (όπως ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή), αφού το μέτρο της καραντίνας αυξήθηκε από τις 3 ημέρες για τους επιβάτες του εξωτερικού στις 7 έως τις 21 Ιανουαρίου με επιπλέον δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανάλογα με τον προορισμό και αύξηση των μέτρων για τους εισερχομένους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το μήνα Δεκέμβριο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου μειώθηκε στις 236 χιλιάδες επιβάτες περίπου, μειωμένη κατά 85,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν πάνω από το 1,6 εκατ. για τον ίδιο μήνα. Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 80,1% και 87,7% αντίστοιχα.

Συνολικά, η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του έτους 2020 έφθασε τα 8,08 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 68,4% σε σχέση τα επίπεδα του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου.

Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 71,6%, μόλις στα 5,06 εκατ. ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 61,1%, στα 3 εκατ. επιβάτες.

  • To 2019 ήταν η καλύτερη- ιστορικά- χρονιά για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ξεπερνώντας το ορόσημο των 25 εκατ. επιβατών και φθάνοντας συγκεκριμένα τα 25,57 εκατ. για το σύνολο του έτους.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2020, o αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διαμορφώθηκε σε 112,4 χιλιάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 50,2% σε σχέση με το 2019 και τις 226 χιλιάδες χιλιάδες, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 44,8% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 54%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here