Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ieidiseis.gr

Μία βόλτα στην αγορά μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το αδιέξοδο στο οποίο ήδη βρίσκονται οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Οι τιμές συνεχίζουν με ξέφρενο ρυθμό την ανοδική τους πορεία, τα περισσότερα καταστήματα μένουν άδεια επειδή οι καταναλωτές βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα τους να μειώνεται, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους και γενικότερα επικρατεί μία έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα.

Το πόσο έχει αλλάξει προς το χειρότερο η ζωή των περισσοτέρων αποδεικνύεται και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που κάναμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Pulse. Ένα από τα ευρήματα που προκαλούν ανησυχία είναι ότι το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περικόψει έξοδα που σχετίζονται με αγορά βασικών αγαθών. Πράγμα που σημαίνει ότι για ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών το βιοτικό τους επίπεδο έχει υποχωρήσει αισθητά. Η επισιτιστική ακρίβεια μπορεί να αναδειχθεί στον χειρότερο εφιάλτη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μία ακόμα απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την ακρίβεια, είναι και η εκτίμηση της Eurostat για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμά ότι για τον μήνα Ιούνιο θα κυμανθεί στο 12%. Περιμένοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμώ ότι τελικά θα κυμανθεί κοντά στο 12,5% και θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις. Όπως μπορεί να καταλάβει ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής, με τέτοια νούμερα είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here