Από την αρχή της πανδημίας o κόσμος έχει εισέλθει σε “αχαρτογράφητα νερά”, με την φετινή χρονιά να αναμένεται να απρόβλεπτη όσο ποτέ.

Στην τελευταία ετήσια έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιων Κινδύνων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των παγκόσμιων ηγετών αισθάνεται ανησυχία για τις παγκόσμιες προοπτικές και μόνο το 3,7% αισθάνεται αισιόδοξο.

Κάθε χρόνο, η έκθεση προσδιορίζει τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως προσδιορίζονται από σχεδόν 1.000 ερωτηθέντες ειδικούς και ηγέτες σε διάφορους κλάδους και οργανισμούς.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παγκόσμιοι κίνδυνοι που ανησυχούν περισσότερο τους ηγέτες και τους ειδικοί και ποιοι αποτελούν επικείμενες απειλές;

Στην σχετική έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συγκρίνουν 37 διαφορετικούς κινδύνους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες: οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, γεωπολιτικούς, κοινωνικούς και τεχνολογικούς.

Για να κατανοήσουν ποιοι κίνδυνοι θεωρούνταν πιο επείγοντες από άλλους, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να προσδιορίσουν πότε πίστευαν ότι αυτές οι απειλές θα αποτελούσαν σοβαρό πρόβλημα για τον κόσμο, με βάση τα ακόλουθα χρονικά πλαίσια:

Βραχυπρόθεσμες απειλές: 0-2 χρόνια

Μεσοπρόθεσμες απειλές: 2-5 χρόνια

Μακροπρόθεσμες απειλές: 5-10 χρόνια

Η κατηγοριοποίηση των παγκόσμιων κινδύνων σε αυτά τα χρονικά περιθώρια, βοηθά στην παροχή μιας καλύτερης ιδέας για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον και πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι

Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες απειλές, οι ερωτηθέντες εντόπισαν τους κοινωνικούς κινδύνους όπως η «διάβρωση της κοινωνικής συνοχής» και οι «κρίσεις βιοπορισμού» ως τους πιο άμεσους κινδύνους για τον κόσμο.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

Timeframe Category Threat % of Respondents
0-2 years 🟢 Environmental Extreme weather 31.1%
0-2 years 🔴 Societal Livelihood crises 30.4%
0-2 years 🟢 Environmental Climate action failure 27.5%
0-2 years 🔴 Societal Social cohesion erosion 27.5%
0-2 years 🔴 Societal Infectious diseases 26.4%
0-2 years 🔴 Societal Mental health deterioration 26.1%
0-2 years 🟣 Technological Cybersecurity failure 19.5%
0-2 years 🔵 Economic Debt crises 19.3%
0-2 years 🟣 Technological Digital inequality 18.2%
0-2 years 🔵 Economic Asset bubble burst 14.2%

 

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here