Στη μη τήρηση των μέτρων και όχι στον εισαγόμενο τουρισμό, οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μόνον 615 είναι τα θετικά τεστ σε περισσότερους από 319.000 ελέγχους μέσω τεστ για περισσότερες από 2 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό από τις αρχές Ιουλίου, με το 83% των κρουσμάτων κορονοϊού έκτοτε οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία του ιού λόγω της μη σχολαστικής τήρησης των μέτρων, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην εβδομαδιαία ενημέρωση που πραγματοποίησε για το θέμα, από κοινού με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

“Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου και προσθέτοντας ότι δεν είναι ο τουρισμός, αλλά η εσωτερική κατάσταση στη χώρα που φέρει το βάρος της αύξησης των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά περιφέρεια έχει ως στόχο να μην στοχοποιούνται άδικα συγκεκριμένες περιοχές, διευκρίνισε ο  υφυπουργός. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απόκρυψης κρουσμάτων εκ μέρους της Πολιτείας. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, είπε ακόμη, αναφερόμενος στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

“Είμαστε 132η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα ανά ένα εκατ. κατοίκους και 108η σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων”, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Προσλήψεις προσωπικού για τη στήριξη των νοσοκομείων

Περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και προκειμένου οι δομές υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέο κύμα πανδημίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

“Από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο” είπε.

Πιο συγκεκριμένα:

-ενισχύθηκαν οι δομές υγείας με επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από έξι χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες που εκκρεμούσαν από το παρελθόν για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ: 942 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στις επτά υγειονομικές περιφέρειες, 81 γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και 1.209 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια.

– στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

– από τον επόμενο μήνα επίσης εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για ειδικότητα στην επείγουσα ιατρική και επιπλέον 600 νοσηλευτές.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχει πλήρης επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα. Υπάρχουν και συνεχίζουν να δημιουργούνται αποθέματα. Δημιουργείται ακόμη για πρώτη φορά απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.

Όσον αφορά τις ΜΕΘ, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργούν 1.200, από 557 που λειτουργούσαν πέρσι τον Ιούλιο. Σήμερα υπάρχουν 901 λειτουργικές κλίνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, από αυτές είναι ανεπτυγμένες 186 για την κάλυψη ασθενών με κορονοϊό και ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός και θα αυξηθεί και μέσω των δωρεών.

“Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς” τόνισε. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, υπάρχει και η απαιτούμενη επάρκεια σε φάρμακα.

Όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων υποβάλλονται σε αυτόν και έχει δεκαπενταπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός εξετάσεων.

Από 800 τεστ την ημέρα το Φεβρουάριο, γίνονται σήμερα 12 χιλιάδες καθημερινά ενώ έχουν γίνει 750 χιλιάδες τεστ μοριακού ελέγχου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here