Χάνουμε χρόνο κι αυτό μας κοστίζει ακριβά.

0

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές, δημοτικές κάλπες, στην Ελλάδα ξεκινά η …προεκλογική περίοδος για την μεγάλη σημαντική αλλαγή στη σύνθεση και την ποιότητα του Εθνικού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την μεγάλη προεκλογική περίοδο για να συνδυάσει τις εθνικές με τις ευρωπαϊκές εκλογές.  Το πολιτικό σύστημα αρέσκεται στο να χάνει πολύτιμο χρόνο σε διαδικασίες αδιαφορώντας για την ουσία της πολιτικής, τις επείγουσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε άμεσο χρόνο…

  • Η προεκλογική αδράνεια κοστίζει ακριβά στις τράπεζες, αλλά και στους δανειολήπτες. Ο  ίδιος ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκάλυψε και ομολόγησε ότι τα τραπεζικά στελέχη αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους στη ρύθμιση κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εξαιτίας του φόβου για μελλοντικές δικαστικές διώξεις.
  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των κόκκινων δανειοληπτών αργεί να τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας του φόβου των κυβερνητικών στελεχών ότι θα αποκαλυφθεί -σε προεκλογικό χρόνο- πως η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά ελάχιστους δανειολήπτες, με πάρα πολλές προϋποθέσεις.
  • Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών λειτουργεί με δραματική βραδύτητα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της απροθυμίας των εμπλεκομένων να συμβιβαστούν, γι’ αυτό ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν βρει τον δρόμο προς τα γκισέ με μια λογική και υλοποιήσιμη πρόταση αναδιάρθρωσης των χρεών τους.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μια θεαματική μείωση των κόκκινων δανείων της τάξης των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και του ξεκαθαρίσματος των δανειακών χαρτοφυλακίων και οι ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η τιτλοποίηση δανείων δεν αποτελεί λύση για όλες τις τράπεζες «διά πάσαν νόσον και πάσαν αβελτηρίαν…».

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε πριν λίγες μέρες να πείσει τους επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου για το σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου στα επόμενα τρία χρόνια. Η απάντηση των θεσμικών επενδυτών ήταν η αυτονόητη: Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ώστε να προσδιορίσουμε το πρόσημο των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο χρόνος τρέχει, η Ελλάδα χάνει χρόνο και ευκαιρίες…

  • Για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσα στις επόμενες 15 μέρες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αποδέσμευσης από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με πρώτη την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και κατόπιν τις πωλήσεις συμμετοχών της στην Αττική Οδό, Attica Συμμετοχών και Υγεία. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων του ομίλου Λογοθέτη για να μειωθεί η έκθεση της Τρ. Πειραιώς σε κόκκινα δάνεια.
    Την ίδια στιγμή προχωρά και ο διαγωνισμός πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Amoeba) ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
  • Στον Όμιλο Eurobank, μετά τη συγχώνευση με την Grivalia, επιταχύνονται οι εξελίξεις στην τιτλοποίηση και πώληση κόκκινων δανείων. Το χαρτοφυλάκιο Pilar με στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Cairo με επιχειρηματικά δάνεια 7,5 δισ. ευρώ είναι τα πρώτα που διατίθενται προς πώληση αυτή την εβδομάδα. Η διοίκηση της Eurobank φιλοδοξεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 10,1 δισ. ευρώ φέτος.
  • Αυξημένοι κατά 1,5 δισ. ευρώ είναι οι στόχοι της Alpha Bank για μείωση του επισφαλούς χαρτοφυλακίου της το 2019, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, αφού στοχεύει σε μείωση 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% θα αφορά πωλήσεις και τιτλοποιήσεις.

Η Ελλάδα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη με συνολικές πωλήσεις ύψους 13,9 δισ. ευρώ το 2018… Δυστυχώς ακόμη είναι…