Μέχρι και 20% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους έχουν υποχωρήσει οι τιμές των συμβολαίων στις spot αγορές φυσικού αερίου από τις 27 Οκτωβρίου και παρά τη μικρή άνοδο σήμερα παραμένουν περίπου 18% -19% χαμηλότερα από τα επίπεδα του ρεκόρ.

Βεβαίως οι τιμές αυτές παραμένουν πολύ ακριβές και είναι φυσικό για ένα προϊόν για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση καθημερινά ενώ οι traders κερδοσκοπούν  και βραχυπρόθεσμα μεγαλώνουν τις δυσκολίες ενισχύοντας την ακρίβεια, καθώς «παίζουν» με την τάση. Ωστόσο κανείς δεν απαγορεύει την ελπίδα, καθώς οι θερμοκρασίες δεν έχουν πέσει αρκετά στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μακροχρόνια σε μία περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών, οι μεγαλύτερες αλλαγές τάσης από άνοδο σε εξισορρόπηση και διόρθωση έως πτώση, πάντοτε γίνονται τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου ή έστω τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου…

Είναι άγνωστο αν μπορεί να συμβεί ξανά τώρα. Αλλά ας σημειωθεί επίσης ότι οι ενδείξεις αλλαγής τάσης σηματοδοτούνται την τελευταία Παρασκευή του Οκτωβρίου και ότι το εμπόρευμα «αλλάζει χέρια» μέσω προθεσμιακών συμβολαίων.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου υποχώρησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση καθώς διατηρούνται οι προβλέψεις για ήπιες θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου υποχώρησε 24 cents ή 4,4% στα 5,186 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Συσσωρεύεται επί 6 συνεδριάσεις η τιμή του brent στα 86 δολάρια

Στο μεταξύ το αργό πετρέλαιο brent παλεύει με το επίπεδο των 86 δολαρίων ανά βαρέλι σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πτώση του τον Οκτώβριο του 2018. Το πετρέλαιο συσσωρεύεται κάτω από τα 86 αφού απέτυχε πριν από έξι συνεδριάσεις να σημειώσει άνοδο και να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο.

Η σημερινή όπως και οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες, καθώς και το αργό πετρέλαιο WTI στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται επίσης στα υψηλά τριετίας καθώς οι επενδυτές δείχνουν απογοητευμένοι από την προηγούμενη απόφαση του OPEC να μην αλλάξει το πρόγραμμά του με μεγάλη αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο υπάρχει και η τελευταία άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που λέει την αντίθετη ιστορία.

Τα αποθέματα στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα – το βασικό σημείο αποθήκευσης στις ΗΠΑ και σημείο παράδοσης των συμβολαίων του αμερικανικού WTI – αυξήθηκαν κατά περίπου 852.000 βαρέλια την περίοδο 26 με 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει ένα ξέφρενο ράλι φέτος καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, με την προσφορά να αδυνατεί να ακολουθήσει την πορεία της ζήτησης.

Η προσοχή αναμένεται να στραφεί στην τηλεδιάσκεψη των μελών του OPEC+ την Πέμπτη, με αντικείμενο την πορεία της παραγωγής. Ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) έχουν συμφωνήσει να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς που επέβαλαν όταν η ζήτηση κατέρρευσε στο πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας που οδήγησε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here