του Μάνου Χατζηδάκη, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλά πέντε μηνών. Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο χρηματιστήριο, το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον συναλλακτικό τζίρο.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές περιορίστηκαν τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες, όταν η πλειονότητα των εμπλεκομένων απουσιάζει σε διακοπές. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνονται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών, κάνοντας ακόμα πιο ισχνή τη συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών.

Παρ’ όλα αυτά, η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ σε μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός αγοράς, που βρίσκεται σε αναμονή, περιμένοντας κάποιο ουσιαστικό «σινιάλο» είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο.

Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών, οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι.

Το τελευταίο «οχυρό» των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες, όπου εντοπίζεται ανοδικό χάσμα διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο, όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμη σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ωστόσο αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα.

Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών με κάλυψη του καθοδικού κενού της περασμένης Πέμπτης (617-619 μονάδες), που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά, μικρού ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, βεληνεκούς.

Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74), επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78), όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200, και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.

Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων, όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown.

Στο σενάριο αυτών των ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Στο επίκεντρο η Wall Street

 

H εβδομάδα που ξεκίνησε έχει πάνω από 1.000 (!) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στη Wall Street με το 70% να δημοσιεύεται αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη. Στις εταιρείες που ανακοινώνουν περιλαμβάνονται η Google (χθες, 26 Οκτωβρίου), η Microsoft (27 Οκτωβρίου), η Facebook, η Apple και η Amazon (29 Οκτωβρίου), οι μετοχές των οποίων οδήγησαν τους δείκτες στο φετινό «ράλι» της Wall Street.

Λόγω της εφαρμογής της χειμερινής ώρας, η έναρξη και η λήξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ θα γίνεται από τη Δευτέρα μία ώρα νωρίτερα (15:30-22:00 ώρα Ελλάδας). Η αλλαγή αυτή αποκαθίσταται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στην ελληνική αγορά, οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του τρίτου τριμήνου θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Κατά τα λοιπά, στο εσωτερικό δεν υπάρχουν ιδιαίτερα νέα, σε μια εβδομάδα που θα έχει μία συνεδρίαση λιγότερη, λόγω της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου αύριο, Τετάρτη.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων εταιρικών ομολόγων του ΟΠΑΠ. Την Παρασκευή, τέλος, η μετοχή της Mermeren θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα προηγούμενων χρήσεων 1,71 ευρώ ανά μετοχή.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/10/2020