Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματά της. Το ύψος και η ποιότητα του ρυθμού ανάπτυξης, ο αργός ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, αλλά και ο βαθμός αντοχής της ελληνικής οικονομίας σε αρνητικά εξωγενή γεγονότα, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα. Το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και οι εντεινόμενες αξιώσεις της γειτονικής Τουρκίας στην ελληνική οικονομική ζώνη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Επιπροσθέτως, λαμβάνουμε υπόψη μας το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που, αν και διατηρεί τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς σπόρους ανησυχίας για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το χρονικό σημείο στο οποίο οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές έχουν κλείσει ήδη τα βιβλία τους μεταθέτει το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι το 2020.

Έτσι, το ενδιαφέρον του ελληνικού χρηματιστηρίου επικεντρώθηκε κυρίως στον ΟΠΑΠ, που, μετά από μια (τεχνική) δημόσια πρόταση και μια κουραστική συσσώρευση 9 μηνών, κινήθηκε έντονα ανοδικά (+4,71%), λόγω των καλών αποτελεσμάτων του και του εκτάκτου μερίσματος (1,24 ευρώ, σύμφωνα με την Edison) που υπόσχεται, συγκεντρώνοντας και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (24% του συνόλου).

Παρά ταύτα, να συνεκτιμηθεί η… υποσημείωση ότι η έκτακτη πληρωμή μερίσματος θα χρηματοδοτηθεί πέραν των υφιστάμενων διαθεσίμων και με πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και σχολιασμού από τους αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία…

Όσον αφορά στο ενδοσυνεδριακό comeback των τραπεζών (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ & ΕΥΡΩΒ), ίσως, το εξελισσόμενο roadshow στο Λονδίνο να κρύβει θετικές ειδήσεις, ενώ για την ΕΤΕ η επίπτωση από την πώληση της κυπριακής θυγατρικής της βελτιώνει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Όσον αφορά στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν και απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε σε όλη την καμπύλη, συνεχίζει να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων. Αναμένουμε την ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού της χώρας για το 2020 για καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στον Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, τις 855 και τις 820 μονάδες. Η στήριξη των 880 μονάδων θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά και έγκυρα για να χαλάσει η θετική εικόνα του Γενικού Δείκτη. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 και 905 μονάδων, με επιθυμητό, τεχνικά, ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα, για τον FTSE25, η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2.243 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2.220, 2.195 και 2.158 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2.266, 2.280 και 2.250 μονάδες.

Όμως, ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι το τέλος του έτους παραμένουν οι 2.274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2.190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά, όπως εκτιμά ο Λουκάς Παπαιωάννου (Fast Finance), η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους «πρωταγωνιστές», μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

XRIMA WEEK 02/11/2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ