Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Απώλειες 61 δισ. στερλινών μπορεί να έχει η (αντ)ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου εξαιτίας της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με υπολογισμούς που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως υποστηρίζουν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ήδη μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της αγοράς έχει μεταφερθεί σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου και η τάση αυτή θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τους όρους της συμφωνίας για το Brexit (εάν υπάρξει..)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) έχει ήδη συστήσει σε όλους τους underwriters που εδρεύουν στη Μ. Βρετανία να μεταβιβάσουν συμβόλαια που έχουν συνάψει με Ευρωπαίους πολίτες σε μονάδες στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω υποχρεώσεων θα «μεταφερθεί» στη δικαιοδοσία άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ συμβόλαια ύψους 5 δις. στερλινών περίπου θα παραμείνουν στη Μ. Βρετανία εάν η χώρα τελικά εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ειδικά η Lloyd’s of London, η ιστορική (αντ)ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου μπορεί να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εάν η Μ. Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία, καθώς ίσως να μην μπορεί να καταβάλλει νομίμως αποζημιώσεις σε «ευρωπαϊκά» συμβόλαια που έχουν συναφθεί τα τελευταία 25 χρόνια και πριν ανοίξει ευρωπαϊκή θυγατρική στις Βρυξέλλες (κάτι που συνέβη το 2018).

Οι Lloyd’s έχουν δηλώσει ότι όλα τα συμβόλαια με αντισυμβαλλομένους από χώρες-μέλη της ΕΕ, ύψους 3 δισ. στερλινών, θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή θυγατρική έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. Η αγορά υποστηρίζει ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα που διασφαλίζουν ότι το 90% των συμβολαίων θα εκτελεστούν κανονικά ακόμα και σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία και έχει δώσει εντολή στα συνδικάτα της να καταβάλλουν όλες τις αποζημιώσεις προς τους Ευρωπαίους πελάτες.

Στην παρούσα φάση, το Λονδίνο έχει το 10% της παγκόσμιας αντασφαλιστικής αγοράς, αλλά αυτό το ποσοστό ίσως συρρικνωθεί γρήγορα, όσο η απειλή ενός άτακτου Brexit εντείνεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here