Η εμπιστοσύνη των ιαπωνικών νοικοκυριών στην οικονομία επιδεινώθηκε το Μάρτιο για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υποχώρησαν και οι προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, ανέφερε μια έρευνα τριμήνου, υπογραμμίζοντας την πρόκληση της επίτευξης του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές.

Η έρευνα, η οποία έρχεται μετά από την έρευνα tankan της BoJ για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη χθες, υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της μετά από το μακροβιότερο “σερί” ανάπτυξης ύστερα από την περίοδο-φούσκας της δεκαετίας του 1980.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών για την οικονομία επιδεινώθηκε στο -12,4 το Μάρτιο από το -11,9 το Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι οι τιμές αυξάνονται, διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο ετών, στο 73,5%, ενώ αρκετοί ανησυχούν για τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τροφίμων.

Αλλά παρά την άποψη ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί προσφάτως, τα νοικοκυριά δεν περιμένουν ο πληθωρισμός να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here