Με κέρδη άνω του 1% ξεκινούν τις συναλλαγές της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα επιλέξουν να αποφύγουν την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης προκειμένου να μην πλήξουν τις οικονομίες τους.

Η κλιμάκωση της έντασης σε επίπεδο ρητορικής μεταξύ των δύο χωρών έχει επιβαρύνει την επενδυτική εμπιστοσύνη, πυροδοτώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των μέτρων στις οικονομίες δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ασφάλεια, ενώ οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές.

Εξάλλου, και οι δύο χώρες έχουν ακόμα περιθώρια για να αλλάξουν την στρατηγική τους. Τα μέτρα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να περάσουν ένα διάστημα δημόσιας διαβούλευσης 60 ημερών, ενώ και η Κίνα έχει ανακοινώσει ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα για τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 1,5% στις 373,04 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει άλμα 1,8% στις 12.171,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 1,65% στις 5.227,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,3% στις 7.123,85 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένεται να στρέψουν σήμερα την προσοχή τους στα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here