Η αγορά κρυπτονομίσματος έχει εδώ και καιρό εδραιωθεί στην παγκόσμια οικονομία, ως μια εναλλακτική μορφή πληρωμών με τη μορφή ψηφιακών νομισμάτων.

«Βασιλιάς» της εν λόγω αγοράς θεωρείται το bitcoin, ωστόσο στην αρένα της αγοράς αναμένεται και το Libra του Facebook που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα.

Το Bitcoin έκλεισε πρόσφατα 11 χρόνια ζωής και παρά τα «σκαμπανεβάσματα» παραμένει ένας ισχυρός «παίκτης» ο οποίος δείχνει διαρκώς ικανός να αναγεννιέται από τις στάχτες του.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές μιλούν για μια συνολική «φούσκα», το bitcoin φέτος κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την τιμή του και να φθάσει στα 8.500 δολάρια.

Η έλευση του Libra δεν ανησυχεί προς το παρόν τουλάχιστον τους επενδυτές του Bitcoin, αντιθέτως. Το ενδιαφέρον που έδειξε ένας κολοσσός στην αγορά κρυπτονομίσματος, αποφασίζοντας να επενδύσει σε αυτή με το λανσάρισμα δικού του ψηφιακού νομίσματος, εκτιμούν ότι βοηθά τη διάδοση του συγκεκριμένου εναλλακτικού τρόπου συναλλαγών, καθιστώντας τον πιο αποδεκτό. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ υπάρχουν εταιρείες πληρωμών μέσω κινητού που υποστηρίζουν ότι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για bitcoin, ενώ σημαντικά βήματα γίνονται και στην Κίνα, η οποία το υιοθετεί όλο και περισσότερο για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το libra πάντως πριν καν κυκλοφορήσει φαίνεται ήδη να αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως λόγω της μη παροχής ικανοποιητικών εγγυήσεων για τους φόβους που ανακύπτουν ως προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα και το ξέπλυμα χρήματος.

Κολοσσοί όπως οι Booking.com, paypal, ebay, Mastercard και Visa, αποχώρησαν από το πρότζεκτ του Libra,  αναγκάζοντας των Mr. Facebbok  Μαρκ Ζάγκερμπεργκ να αναζητήσει νέους πιθανούς επενδυτές.

Από την άλλη, το Bitcoin, παρά την ανάκαμψή του, εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα 20.000 δολάρια που είχε αγγίξει τον  Δεκέμβριο του 2017.

Επίσης τίποτα δεν εγγυάται ότι οι διακυμάνσεις του δεν θα εξακολουθήσουν να είναι μεγάλες, ωστόσο κρίνεται πως θα είναι διαχειρίσιμες.

Όπως και να έχει, δεδομένο θεωρείται ότι η είσοδος του Libra στο «παιχνίδι» θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην αγορά  ψηφιακού νομίσματος, δίνοντας ώθηση στον  ανταγωνισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here