Σημαντικές, αλλά όχι άμεσες, θα είναι οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η νέα διοίκηση του Μπάιντεν, στις ΗΠΑ.
Η υλοποίηση της ατζέντας του νέου προέδρου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των ισορροπιών σε Κογκρέσο, Γερουσία και άλλα όργανα, χωρίς να εξαιρείται η τακτική που θα ακολουθήσει η Fed.
Εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, καθώς η παρουσία των «γαλανόλευκων», είτε μέσω εξαγωγών είτε με άμεση παρουσία και δραστηριότητα, προσεγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια.
Μάλιστα συγκεκριμένοι όμιλοι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα και στρατηγικές συνεργασίες. Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, Mytilineos, ElvalHalcor, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Μotor Oil είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που προσβλέπουν σε αλλαγή κατεύθυνσης. Πρώτο και σημαντικό ορόσημο είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων/δασμών που είχε επιβάλει η αρμόδια εμπορική αρχή (US Trade Representive) σε σειρά δεκάδων προϊόντων.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προοπτική επενδύσεων ύψους 2 τρισ. σε υποδομές, δημόσιες μεταφορές, καθαρή ενέργεια, για την υλοποίηση των οποίων θα δοθούν «μάχες» για να εξασφαλιστεί το «ναι» της Γερουσίας.
Αναμφίβολα, την ισχυρότερη παρουσία στις ΗΠΑ έχει η ΤΙΤΑΝ (μέσω της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America), που περιλαμβάνει ένα ευρύ δίκτυο 2 εργοστασίων τσιμέντου, 8 λατομεία, 83 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 3 σταθμούς διανομής, 10 μονάδες παραγωγής τσιμεντόλιθων και 5 μονάδες επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας.
Η ευρύτερη αγορά ΗΠΑ-Καναδά αποτελεί τα τελευταία 2-3 χρόνια το 50%-55% και πλέον των μεγεθών της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται από τη διοίκηση είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος των 20,8 εκατ. που διατέθηκαν για επενδύσεις (πρώτο τρίμηνο 2020) απέβλεπαν κυρίως στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δραστηριότητας στην αμερικανική αγορά.
Ευρύ είναι το φάσμα των συμφερόντων για την εταιρεία Mytilineos, καθώς ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προχώρησε σε εισαγωγές αμερικανικού αερίου (υγροποιημένο αέριο/LNG) και διατηρεί πολύχρονη συνεργασία με τον κολοσσό General Electric, έχοντας «χτίσει» (και μέσω της ΜΕΤΚΑ) ενεργειακά πρότζεκτ συνολικής ισχύος πάνω από 4.000 MW. Η εισηγμένη –από τις ελάχιστες πιστοποιημένες ενεργειακά (καθαρή ενέργεια) και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης– βρίσκεται στο monitoring κυρίως αμερικανικών hyper funds και χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία από 1 δισ. και πάνω.
ElvalHalcor, Cenergy, εν γένει ο όμιλος Viohalco πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στην αμερικανική αγορά. Ο μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας φύλλων αλουμινίου στις ΗΠΑ, η ElvalHalcor, δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την αύξηση του δασμού στο 13% (από 3%) επί θητείας Τραμπ, καθώς και οι Αμερικανοί παραγωγοί απάντησαν με αυξήσεις τιμών στα δικά τους προϊόντα, με αποτέλεσμα το 10%-12% των συνολικών εξαγωγών της εταιρείας να μη διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένη, καθώς την περίοδο που είχαν επιβληθεί δασμοί ήταν μεγαλύτεροι για προϊόντα από ανταγωνιστικές χώρες (Κίνα, Τουρκία, Γερμανία, Ισπανία, Κορέα, Ομάν κ.ά.), προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στα ποιοτικότερα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας.
Χωρίς σημαντικές απώλειες πέρασε, την περίοδο των δασμών, στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος η Cenergy, επιτυγχάνοντας μάλιστα να κερδίσει μικρό μερίδιο από ινδικές, κορεατικές και τουρκικές εταιρείες. Το αρμόδιο υπουργείο (DOC) είχε καθορίσει δασμό 9,96% για τη θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου.
Σε ένα “big deal” προχώρησε, φέτος το καλοκαίρι, η Τέρνα Ενεργειακή με την πώληση του αιολικού πάρκου Mountain Air στην Innergex Renewable Energy ισχύος 138 MW, με την αξία της συμφωνίας στα 215 εκατ. (στα 30 εκατ. το κέρδος IFRS). Το USA χαρτοφυλάκιο της ΤΕΝΕΡΓ διαμορφώνεται στα 512 MW (με πάρκα στο Τέξας, Gopher Creek, Bearkat και Fluvanna), με τον Γ. Περιστέρη να σημειώνει πως θα συνεχιστεί η εδραιωμένη πορεία ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά καθαρής ενέργειας, στην οποία εισήλθε για πρώτη φορά το 2011.
Δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (στο Brookshire Salt Dome Project) εξασφάλισε η Motor Oil, μέσω της MVU Brazos, στα τέλη του 2016. Deal του εισηγμένου στο ΧΑ ομίλου με την Texas Edwards. To Brookshire καλύπτει μεταλλευτικά δικαιώματα, καθώς και διενέργειας σεισμικών ερευνών σε έκταση 78 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Χιούστον, στο Τέξας.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 17/11/2020