Σημαντική πιθανότητα η S&P να αναθεωρήσει σε θετικές τις προοπτικές για την Ελλάδα βλέπει η Barclays που λίγο πριν την έκθεση του οίκου S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (μας κατατάσσει με BB+ και σταθερό outlook), εκτιμά ότι επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει για την ελληνική οικονομία.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας – σημειώνει η βρετανική τράπεζα στην ανάλυση της – έχει δείξει το τελευταίο διάστημα ισχυρή ανοδική ορμή: η S&P την αναβάθμισε τον Απρίλιο του 2022, ενώ πιο πρόσφατα η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023 και η Moody’s έδωσε θετικό outlook τον Μάρτιο.

Η Barclays σημειώνει εξάλλου ότι η S&P στην τελευταία αξιολόγηση της αναφέρει πως το βασικό σενάριο για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα περιελάμβανε τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μαζί με ισχυρότερες από το αναμενόμενο οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

«Βλέπουμε σημαντική πιθανότητα η S&P να αναθεωρήσει το outlook για την Ελλάδα σε θετικό σήμερα, δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού της Ελλάδας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την πτώση του λόγου Χρέους προς ΑΕΠ (και τα δύο αναφέρθηκαν εξάλλου από τη Moody’s στην απόφαση της να αλλάξει το outlook σε θετικό τον περασμένο μήνα), εκτιμά η βρετανική τράπεζα.

Σημειώνει πάντως ότι οι επερχόμενες εκλογές «θα ήταν ένας παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακινήσει την S&P να μην πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή στο outlook» . Αναφέρει όμως, ότι «ακόμα και έτσι, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γενικά υιοθετήσει έναν αισιόδοξο τόνο σε σχέση με τις εκλογές στις πρόσφατες εκθέσεις τους. Στην έκθεσή του Ιανουαρίου, η Fitch σημειώνει ότι οι εκλογικοί κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης. Σε γενικές γραμμές, οι εκλογές δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση την πιθανότητα αλλαγής του outlook στην ανασκόπηση της S&P της Παρασκευής, κατά την άποψή μας».

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι, εκτός από την αξιολόγηση της S&P σήμερα, η Fitch θα αξιολογήσει τη χώρα στις 9 Ιουνίου, η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Barclays θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο μια αναβάθμιση μέσα σε έξι μήνες: «Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 ή αρχές 2024 φαίνεται πιθανή».

Ακόμα πιο γρήγορη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι απίθανη», λέει ο οίκος: «Αυτό είναι πιθανό να απαιτεί κάποια από τις S&P/Fitch/DBRS να προβεί σε άμεση αναβάθμιση. Αν και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν κάνει αυτό στο παρελθόν, συνήθως προτιμούν πρώτα να ορίζουν θετικό outlook, κάτι που καθιστά αυτό το σενάριο λιγότερο πιθανό, κατά την άποψη μας», εκτιμά η Barclays.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here