Η υποβολή από την Eurobank αίτησης στο Υπουργείο Οικονομικών (στις 15 Μαΐου) για την ένταξη στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης, για το Cairo III, οδηγεί την τράπεζα ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Προϋπόθεση απαραίτητη, κυρίως για την επαναχρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και για την επιστροφή του συστήματος σε λειτουργική κερδοφορία, στην παραγωγή θετικού αποτελέσματος, με ανοιχτό τον δρόμο –σε εύλογο χρόνο– για την προσέλκυση καθαρών επενδυτικών κεφαλαίων.
- Η Eurobank ζητά κρατική ενίσχυση για ομόλογα αξιολόγησης senior, ύψους 2,4 δισ.
O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάσταση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι η επίπτωση της κρίσης στα NPLs δεν θα είναι τόσο μεγάλη.
Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας “bad bank”, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θέλουν την τράπεζα αντίθετη, έθεσε όμως το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση.
Κι αυτό γιατί,
- με τη χρήση του «Ηρακλή» η Eurobank θα μειώσει (προοπτικά) στο 15% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 5%, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως όταν γίνουν γνωστοί οι όροι της “bad bank”, πιθανόν να κάνει χρήση και αυτού του «εργαλείου».
Η τοποθέτηση του Φ. Καραβία ανέδειξε αυτό που είναι «κοινό μυστικό στην πόλη» και θέλει δύο πόλους να εκφράζουν ισάριθμες σχολές/πρακτικές για τη δραστική διαχείριση των NPLs/NPEs.
Στην πράξη όμως πρόκειται για μια «ανούσια» απόκλιση, δεδομένου του τεράστιου ύψους των δανείων (τουλάχιστον 68-70 δισ. συν όσα δημιουργηθούν λόγω Covid-19), διαχείριση για την οποία δεν αρκούν τα «όπλα» του… ημίθεου ήρωα, που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να καλύψουν έως 30 δισεκατομμύρια.
Είναι προφανές ότι στη γραμμή της ΕΚΤ αυτό που προέχει είναι ο δραστικός περιορισμός βάσει όποιου/ων σχεδίου/ων χρησιμοποιηθούν, προκειμένου το ποσοστό να μειωθεί αρκετά κάτω από το 10%.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται οι διαχειριστές, εκπρόσωποι των πανίσχυρων funds, οι οποίοι σε όλες ανεξαιρέτως τις ενημερώσεις/αναλύσεις τους ξεκινούν με το «πώς πάει το banking με τα NPLs/NPEs» και όχι με βάση τη «μικροπολιτική» λογική ορισμένων στην Αθήνα.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 26/05/2020