Κυρέλα Πέτρου

O κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Athens Riviera Summit 2024, ανέφερε ότι μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα έχει λάβει ήδη το 50% από το ΕΣΠΑ 2021-2027, δηλαδή 18 δις ευρώ από τα 36 δις ευρώ συνολικά που θα εκταμιευθούν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ποσό αυτό δίνει τη χώρα μας την πρωτιά ως προς την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε κατά κεφαλή επίπεδο. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, αναμένεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους ετήσιους πληθωρισμούς στην ΕΕ.

Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση των εξαγωγών, με την συνεισφορά τους στο ΑΕΠ να αυξάνεται σταθερά. Το 2023 έφθασαν τα 51 δις ευρώ πετυχαίνοντας τη 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία τους. Η επενδυτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2019.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης και φαίνεται ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ μαζί με τις επιδοτήσεις στην αγροτική παραγωγή, φθάνουμε συνολικά τα 81 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό τρέχουν προγράμματα σημαντικά για τους πολίτες, για την πρόληψη στον τομέα της υγείας, στην παιδεία με διαδραστικούς πίνακες, την ενεργειακή αναβάθμιση, επιβεβαιώνοντας τους βασικούς στόχους που είναι η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη μετάβαση, η κατάρτιση, η ανταγωνιστικότητα και η στήριξη των επιχειρήσεων. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών πόρων.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, αυτή τη στιγμή 10 χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο στάδιο του αυξημένου ελλείματος. Η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτές. Το 2024 η χώρα μας αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, ανάπτυξη 2,5%. Θα είμαστε η χώρα που για πρώτη χρονιά δεν θα χρειαστεί να δανείζεται για να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα είναι δυνατή, η οικονομια της είναι δυνατή και θα εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο.