Αθανάσιος Ψαθάς, ETBA

Η κλιματική κρίση, το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούν τις βασικές προκλήσεις για έναν CEO, σήμερα, στην Ελλάδα.

Συγχρόνως, όμως, κάθε CEO οφείλει να λειτουργεί έχοντας πάντα στο μυαλό του πώς θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του, θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία που διοικεί, αλλά και το να αποτελεί έναν ηγέτη που να εμπνέει τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του.

Στο ερώτημα ποιο ζήτημα θα έχει καθοριστική σημασία στο μέλλον, απαντώ πρωτίστως η κλιματική κρίση, μια ασύμμετρη απειλή που κανείς δεν μπορεί ούτε να προβλέψει πλήρως και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεμονωμένα.

Υπάρχει κι άλλη μία διάσταση όπου η κλιματική κρίση επηρεάζει τη λειτουργία μιας επιχείρησης: αλλάζει τις προτεραιότητες των εργαζομένων, σαμποτάρει την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού και, άρα, δεν επιτρέπει το παγκόσμιο απόθεμα ταλέντων να είναι προσβάσιμο από τις επιχειρήσεις.

Σημαντικό θέμα για εμάς είναι και η επικαιροποίηση ή δημιουργία νέων υποδομών (σιδηροδρομική σύνδεση, οδικά δίκτυα και συνδυασμένες λύσεις μεταφοράς προϊόντων) προς εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, σημειώνω ότι η παγκόσμια οικονομία απειλείται από τη γεωπολιτική αστάθεια.

Το εμπόριο, οι εξαγωγές και η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων καθίστανται στοιχειωδώς προβληματικά και απρόβλεπτα.

Η οικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ανασταλτικά στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τις εγκλωβίζουν σε έναν φαύλο κύκλο υψηλού κόστος πρώτων υλών και παραγωγής.

Η βιομηχανία είναι η «ραχοκοκαλιά» κάθε ισχυρής οικονομίας που «πατάει» σε σταθερές βάσεις.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και ειδικότερα για την παραγωγή που πραγματοποιείται στις ΒΙ.ΠΕ. μας, τους μόνους οργανωμένους υποδοχείς βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα.

Αυτό όμως δεν ακυρώνει την εύθραυστη σημερινή πραγματικότητα, που πολλές φορές βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Όσον αφορά τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας, ως ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Για αυτό κινούμαστε με σταθερή στόχευση να φτιάξουμε τα Επιχειρηματικά Πάρκα του μέλλοντος, λειτουργώντας ως καταλύτης και πόλος έλξης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Η στρατηγική μας στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. στηρίζεται στο τρίπτυχο:

Στηρίζουμε συνεχώς τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις
Ενισχύουμε τις υποδομές μας
Προσφέρουμε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις μας

Άλλωστε, ανάπτυξη χωρίς ανεπτυγμένη βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ