Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.

Υπό αυτό το πρίσμα, το φετινό Insurance Conference ανέλυσε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή στο συνέδριο έγινε με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.

Στο Panel VI με τίτλο: Ο ασφαλιστικός κλάδος στο σήμερα και το αύριο συμμετείχαν:

Συντονιστής Συζήτησης: Λάμπρος Αριστ. Ρόδης, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Σύνταξης Insurance Word

Ομιλητές (με αλφαβητική σειρά):

– Σπύρος Ανδριόπουλος, CEO, Aboutnet & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διαδικτύου Ελλάδας (ΣΕΔΕ)

– Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Co-Founder, CloudStraight

– Ευάγγελος Μουσταφέρης, Senior Manager, ΕΥ

– Νίκος Σωφρονάς, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ)

– Παναγιώτης Σταμίρης, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Πραγματογνωμόνων (Π.Ε.Π.)

Σπύρος Ανδριόπουλος: Πλέον είναι αναγκαστική η προώθηση μέσα από τα δίκτυα (online). Το αύριο της ασφαλιστικής αγοράς χρειάζεται μία επικοινωνία στο καταναλωτικό κοινό. Το διαδίκτυο προσφέρει μία στοχευμένη διαφήμιση. Βλέπω την μετεξέλιξη του μάρκετινγκ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μέσα για να προωθήσουμε αυτό που θέλουμε και ότι επιθυμεί -βάσει της στρατηγικής της- η κάθε εταιρεία.

Κωνσταντίνος Λιακόπουλος: Εμείς υλοποιούμε ΑΙ, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καινούργιο στον ασφαλιστικό κλάδο. Το hype των τελευταίων μηνών είναι το genAI. Η τεχνολογία όπως ανέτρεψε τα δεδομένα σε διαφορετικούς κλάδους, έτσι γίνεται και τώρα. Η ΑΙ θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε θέματα ανάλυσης δεδομένων. Εμείς εξειδικευόμαστε σε υπηρεσίες cloud. Ακόμα και μια ΜμΕ εταιρεία μπορεί να δοκιμάσει νέα πράγματα, να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας, ανεξάρτητου μεγέθους, φέρνουμε την τεχνολογία σε όλους.

Ευάγγελος Μουσταφέρης: Ο άνθρωπος σίγουρα θα είναι εκεί. Όπως όλοι οι κλάδοι έτσι και οι ασφαλιστικές πρέπει να αγκαλιάσουν την νέα γνώση και χρειάζονται ανθρώπους να την καταλαβαίνουν. Ένα μεγάλο μέρος που βλέπουμε εφαρμογή είναι και στο underwriting process. Την νέα τεχνολογία πρέπει να την αγκαλιάσουμε και να την εφαρμόσουμε. Τα φυσικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί, οπότε ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι κρίσιμος. Και η ίδια ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να έχει reinsurance optimization.

Νίκος Σωφρονάς: Το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς είναι ευοίωνο και λαμπρό. Εξελικτικά οι δημόσιες μορφές ασφάλισης ατονούν. Η επιδότηση, και η χρηματοδότηση ασφαλιστικών αναγκών της κοινωνίας συνεχώς μειώνονται. Νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής ή εξαιτίας άλλων δεδομένων. Υπάρχει μία καλπάζουσα γήρανση του πληθυσμού μας. Αντιλαμβανόμαστε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ιδιωτική ασφάλιση. Καταστροφικοί κίνδυνοι δεν είναι πια συνήθεις, πλήττουν παγκόσμια κοινότητα. Οι δημόσιοι πόροι είναι ανεπαρκείς ώστε να στηρίξουν ό,τι θέλουμε εμείς, ως ελληνική κοινωνία, εν σχέσει με την ασφάλειά μας. Χρειάζεται εξωστρέφεια της αγοράς μας και να προσεγγίσουμε τα ενδιαφέροντά τους. Οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ, πρέπει να αντιληφθούμε τις αλλαγές με την κατάλληλη εκπαίδευση, επιμόρφωση. Υπάρχουν ευκαιρίες, προκλήσεις, οπότε θα πρέπει να εκπαιδευτούμε σωστά και να προσφέρουμε σωστά προϊόντα και σωστή συμβουλευτική.

Παναγιώτης Σταμίρης: Είναι καλό να δεχόμαστε την τεχνολογία και την εξέλιξη των προγραμμάτων, ώστε να αποκτούμε γρηγορότερη γνώση, καθώς πχ τα οχήματα συνεχώς εξελίσσονται. Εκτός από την εκπαίδευση, τα προγράμματα μας βοηθούν στην δουλειά μας. Λόγω της φύσης του επαγγέλματος δεν πρέπει αφήνουμε το πρόγραμμα να προσδιορίζει το τι γράφουμε, αλλά πρέπει να αποφασίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Η γνώση είναι ίδια. Απλά σε κάνει να κινείσαι πιο άμεσα.