Στις σοβαρές επιπτώσεις των ελλειμματικών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Στραβόλαιμος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΙΒ και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Menarini Diagnostics από το βήμα του 5ου  MedTech Conference.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για τις δαπάνες του 2018 και το clawback που αναλογεί», τόνισε ο κ. Στραβόλαιμος περιγράφοντας μια δυσλειτουργική σχέση μεταξύ των εταιρειών του κλάδου και του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ καθιστά τους προϋπολογισμούς εκ του πρωίμου εκτροχιασμένους και ελλειμματικούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Menarini Diagnostics.

Οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί και το υψηλό clawback οδήγησε και στην αποχώρηση της LifeScan από την ελληνική αγορά αλλά και την αδυναμία της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας να βρει αντιπρόσωπο!

Σύμφωνα με τον κ. Στραβόλαιμο, το εκτιμώμενο κόστος του clawback είναι μεγαλύτερο του 12% και η επιβάρυνση εταιρειών επί του ετήσιου τζίρου είναι μεγαλύτερη του 27,3%.

«Ποιος δηλαδή θα έρθει να εργαστεί», είπε ο κ. Στραβόλαιμος αναφερόμενος στην εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι παρόλα αυτά θέλουμε όμως να φέρουμε επενδυτές στη χώρα.

Τιμές αποζημίωσης, Διαπραγμάτευση και Πρόσβαση Ασθενών

Παράλληλα, βάσει του νόμου του 2017 οι τιμές αποζημίωσης προκύπτουν κατόπιν διαπραγμάτευσης, πράγμα όμως ανέφικτο αφού οι τιμές σε όλες τις χώρες διαμορφώνονται χωρίς διατίμηση, ελεύθερα επί ημερήσιας βάσεως, σε 27 γλώσσες και διαλέκτους, δεν υπάρχει ευρωπαϊκός (δημόσιος ή ίδιωτικός) μηχανισμός καταγραφής τιμών. 4 χρόνια τώρα όμως τα προϊόντα τιμές και αποζημίωση αποφασίζεται μονομερώς από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση διάταξη προσωρινής ισχύος του 2016.

Άλλωστε, μόλις μια διαπραγμάτευση έχει γίνει.

Με βάση τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ, προκειμένου να εγκριθούν, ώστε να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, σημείωσε ο κ. Στραβόλαιμος. «Όμως ο ΕΟΠΥΥ έχει παράλληλα και δικό του μητρώο έγκρισης και κατηγοριοποίησης Ι/Π- ΣΕΔ, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία», συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, αποτέλεσμα είναι υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ να απορρίπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, «κατηγοριοποιούνται αυθαίρετα, ενώ τα υλικά που τελικά εγκρίνονται, εισάγονται στις λίστες αποζημίωσης, σε χρόνους που συχνά υπερβαίνουν τα 2 χρόνια».

«Έτσι, δημιουργούνται ασφαλισμένοι 2 ταχυτήτων: εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε αναχρονιστικά προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ και εκείνοι που έχουν τα χρήματα για τις νέες τεχνολογίες», συμπλήρωσε.

«Αυτά τα μητρώα θα λειτουργήσουν παράλληλα. Σε μεγάλο μέρος θα «κολλήσουμε» πάνω στο ΕΟΦ για να προσπεράσουμε και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Αλλα μέχρι τότε ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να δουλεύει και να αποζημιώνει και να εξυπηρετεί τους πολίτες. Αλλά άλλο είναι το μητρώο αποζημιούμενων του ΕΟΠΥΥ και άλλο αυτό του ΕΟΦ», σχολίασε λίγο αργότερα η Μαρία Πανουσοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης-Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών, Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ του ΕΟΠΥΥ.

«Άλλωστε, όταν απευθυνθήκαμε στο ΕΚΑΠΤΥ για να μας δώσει βοήθεια για τη δημιουργία του μητρώου και δεν είχαμε καμία τεχνική βοήθεια και έτσι χρειάστηκε με δικούς μας πόρους να προχωρήσουμε στη δημιουργία του μητρώου γιατί οι δαπάνες έτρεχαν», πρόσθεσε η κ. Πανουσοπούλου.

Την ίδια ώρα, κατά τον κ. Στραβόλαιμο, αγνοείται η τύχη της Απόφασης 840, για την αναθεώρηση του πλαισίου διαδικασιών εισαγωγής, καταχώρησης και διαχείρισης στο μητρώο Ι/Π. «Παρά τις υποσχέσεις για άμεσες ενέργειες εντός 10 ημερών , έχει περάσει ένας μήνας και ακόμα «ουδέν νεώτερον από»… τον ΕΟΠΥΥ», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ