Γράφει η «ξενοδόχος»

Μία μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από ενάμιση χρόνο διεργασιών για τη μακροχρόνια μίσθωση του Αρσάκειου Μεγάρου, ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Χθές μάλιστα, μετά και τη σχετική ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υπεγράφη και το μισθωτήριο συμφωνητικό από τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη και από τον κ. Άρη Κεφαλογιάννη, διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο της εκμισθώτριας εταιρείας «Legendary Food IKE», για τη μακροχρόνια μίσθωση του Αρσακείου Μεγάρου (της Στοάς του Ορφέως, της Στοάς του Βιβλίου και του Αιθρίου του Αρσακείου Μεγάρου) επί των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη (εκεί όπου στεγάζεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Τι σημαίνει

Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία μετά μακρά σειρά διαπραγματεύσεων σε συνέχεια τού διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στις 3 Ιανουαρίου 2018 για την αξιοποίηση ολόκληρου του κτιρίου του Αρσακείου Μεγάρου (πλην των χώρων που μισθώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1984).

Στο διαγωνισμό είχαν αρχικά υποβάλει προσφορές τρία σχήματα.

  1. Το πρώτο σχήμα ήταν υπό την Bluehouse, την γνωστή επενδυτική εταιρεία ακινήτων (που »τρέχει» το εκπτωτικό χωριό Mc Arthur Glen στα Σπάτα, συμμετέχοντας και στο ιδιοκτησιακό του σχήμα) από κοινού με τον όμιλο Φάις και την One Outlet η οποία, ως γνωστόν, έχει αναλάβει και την αξιοποίηση της Στοάς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.
  2. Η δεύτερη προσφορά είχε υποβληθεί από τον κ. Αρη Κεφαλογιάννη, γνωστό από την εταιρεία ΓΑΙΑ αλλά σε αυτή την περίπτωση ως εκπρόσωπο ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχήματος
  3. Η τρίτη προσφορά από τον επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σουηδία στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων.

Τώρα, το ακίνητο μισθώνεται για 35 χρόνια με σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου – πολυχώρου, το οποίο θα αναδείξει διεθνώς την ελληνική μεσογειακή διατροφή και τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό,

  • συνιστώντας πόλο έλξης και σημείο αναφοράς στο κέντρο των Αθηνών για την ποιοτική διατροφή με επώνυμα ελληνικά προϊόντα επίλεκτων παραγωγών από όλη την Ελλάδα”.

Το συγκρότημα θα λειτουργεί κατά το πρότυπο αντίστοιχων πολυχώρων των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, προβάλλοντας την αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το ελάχιστο ετήσιο ενοίκιο είναι στο 1,2 εκατ. ευρώ, συν ποσοστά επί του τζίρου, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να υλοποιήσουν υποχρεωτικά επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Το όφελος της συμφωνίας είναι πολλαπλό, αφού πέραν της εξασφάλισης εσόδων για τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και των προσδοκωμένων ωφελειών για τους επενδυτές, θεωρείται βέβαιο ότι με αυτή θα αναδειχθεί και θα «ζωντανέψει» η περιοχή τού κέντρου της πρωτεύουσας, ιδίως η οδός Σταδίου και η οδός Αρσάκη.

Από την πλευρά της η Φιλεκπαιδευτική θεωρεί ότι το είδος της επένδυσης —με την προβολή τού ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών— συνάδει με τους σκοπούς της, παιδευτικούς και πολιτισμικούς. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται

  • «για τις χιλιάδες των μαθητών των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων –αλλά και όλων των σχολείων της χώρας– ο πολυχώρος αυτός, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα οργανώνονται για τα διατροφικά προϊόντα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, θα αποτελεί «βιωματικό εργαστήριο» υγιεινής διατροφής και αγωγής υγείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here