Η πώληση ενός περιουσιακού δεν είναι αυτοσκοπός, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δίνοντας το περίγραμμα ων προτεραιοτήτων του Ταμείου για το 2019 αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση.

Μιλώντας στο επενδυτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Enterprise Greece ενόψει της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων στην Αθήνα, ο κ. Ξενόφος εξήγησε πως βασική προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις που συνοδεύουν τη δημιουργική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση ενός περιουσιακού στοιχείου, είναι η καινοτομία στις εφαρμογές, είναι η ανάταση της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός και φυσικά είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει μια επένδυση καθώς αυτή ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου.

«Στην βάση λοιπόν αυτού του στόχου η Ελλάδα αλλάζει και μετεξελίσσεται σε έναν φιλικότερο για τα ξένα κεφάλαια προορισμό. Αφήνοντας πίσω της την μακρά δημοσιονομική περιπέτεια και ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, υλοποιώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τηρώντας το πλαίσιο των κανόνων και υποχρεώσεών της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γίνεται ένα θελκτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καταρτίσει μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσω της ΕΕΣΣΥΠ και των θυγατρικών της.

Η αξιοποίηση μέσω παραχώρησης / πώλησης περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους πυλώνες αυτής της στρατηγικής, τον οποίο υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε το 2011. Μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 8 δισ. ευρώ με το συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία να φθάνει στα 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των τελών παραχώρησης, των υποχρεωτικών επενδύσεων κ.λπ.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το έργο του Ταμείου, όχι μόνο γιατί συντελούμε στην μείωση του χρέους της χώρας μας, αλλά γιατί βλέπουμε στην υπεραξία που καρπούμαστε το “καύσιμο” που χρειάζεται για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά από μια μακρά ύφεση.

Το περιβάλλον αλλάζει και η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι νέες θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας θα έρθει από τις επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Ξενόφος.

Το ΤΑΙΠΕΔ στην διάρκεια των 7 χρόνων που έχουν παρέλθει από την ίδρυση του έχει αποκτήσει βαθιά γνώση της αγοράς, έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει τις αγκυλώσεις γραφειοκρατικών μηχανισμών, έχει κτίσει πολύτιμη εμπειρία στην διενέργεια διαγωνισμών, γνωρίζει τις απαιτήσεις των επενδυτών και αποτελεί πλέον τον εχέγγυο συνομιλητή κάθε υποψηφίου επενδυτή.

Αλλά δεν είναι μόνο τα παραπάνω ποιοτικά και αξιολογικά στοιχεία που δύνανται να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας σε υποψήφιους επενδυτές. Ο ίδιος επισήμανε ότι «στο ΤΑΙΠΕΔ έχουμε διαμορφώσει ένα πλέγμα αυστηρών και διαφανών διαγωνιστικών διαδικασιών που συνίστανται από σύνθετες εσωτερικές εγκριτικές ροές και τη σχολαστική εποπτεία από αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά να αναφέρω το Ελεγκτικό Συνέδριο, Ρυθμιστικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ακόμη, έδωσε το περίγραμμα των προτεραιοτήτων του Ταμείου για το 2019 αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση όπως τα περιφερειακά λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας, εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες.

«Πρώτα στο ραντάρ το δικό μας και των επενδυτών είναι τα λιμάνια στους άξονες της Εγνατίας Οδού: ανατολικά με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και δυτικά με Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα. Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Ένα από τα πιο εμβληματικά asset μας είναι το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εκτιμούμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να εκκινήσει στις αρχές του 2019, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης που έχουμε σε εξέλιξη”. Στο κομμάτι του real estate, το Ταμείο εγκαινιάζει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές και θα δείτε αρκετούς σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα.

Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος. “Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης», όπως σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here