Στα 119,70 δολάρια κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου brent που δοκίμασε νωρίτερα και πάνω από τα 120 δολάρια χωρίς επιτυχία για την ώρα. Ο μήνας τελειώνει και η τιμή του πετρελαίου σημειώνει μηνιαία άνοδο 11,27% τον Μάιο και ημερήσια άνοδο 0,4% για την ώρα.

Οι τιμές σκαρφαλώνουν με αφορμή τις επιταχυνόμενες εξελίξεις που οδηγούν τις ευρωπαϊκές να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό σημειώνει ημερήσια άνοδο 0,55% στα 116,64 δολάρια και μηνιαία άνοδο 11,69%.

Στο μεταξύ σκαρφαλώνουν οι τιμές στη μάνικα στα ελληνικά πρατήρια, υποκινούμενες όχι μόνον από την τιμή του αργού, αλλά και από την υποχώρηση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου και από φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές, όπου ακόμα δεν έχει επιβληθεί όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις η φυσική παράδοση προϊόντος για τους αγοραστές συμβολαίων.

Η τιμή του αργού έχει κυμανθεί και πολύ υψηλότερα από τις σημερινές τιμές του brent χωρίς ποτέ να φθάσουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών οι τιμές των πρατηρίων.

Όμως τότε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ήταν αρκετά υψηλότερα και απορροφούσε καλύτερα τις πιέσεις. Από τον Μάιο του 2021 το ευρώ υποχωρεί 12,09% έναντι του δολαρίου, παρά την αντίδραση που επιχειρεί μετά τις 13 του μηνός για να κυμαίνεται σήμερα στα 1,075 δολάρια. Πέρυσι τέτοια εποχή, το ευρώ ήταν υψηλότερα από τα 1,22 δολάρια.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here