Τις επόμενες στρατηγικές του κινήσεις σχεδιάζει ο Όμιλος Jumbo του Απόστολου Βακάκη, μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του covid-19.

Το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αστάθεια και το γενικό lockdown επέφερε ζημίες στο λιανεμπόριο, επηρεάζοντας με τη μορφή ντόμινο ολόκληρο τον κλάδο-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κυρίως στον κλάδο των τροφίμων.

Για την Jumbo η έλευση του νέου έτους σήμανε την έναρξη μιας πολλά υποσχόμενης και ανοδικής πορείας, με αύξηση των πωλήσεων κατά +13% τον Ιανουάριο και +23% τον Φεβρουάριο του 2020 συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα:

– Στις 13 του μηνός, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, εμπορικών κέντρων και άλλων σημείων συνάθροισης κοινού, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

– Παρόμοια απόφαση ελήφθη και από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

– Στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ έκλεισαν τα καταστήματα που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα.

Το μπαράζ προσωρινών λουκέτων στα καταστήματα της Jumbo, προκάλεσε δραματική μείωση των πωλήσεων κατά -51% περίπου, παρά την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης προϊόντων από το ηλεκτρονικό κατάστημα, e-JUMBO.

Τον επόμενο μήνα, χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν νέα οδυνηρή πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ακολούθησε ο Μάιος οπότε και άρχισε η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και τα τρία από τα πέντε στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του Ομίλου ωθούνται σε διψήφια ανάπτυξη (+13,6%) για τον μήνα αυτό.

Ο Ιούνιος παρέμεινε σε θετική τροχιά χωρίς ωστόσο να διατηρεί την δυναμική της επανεκκίνησης.

Συνυπολογίζοντας και την αύξηση +5,8% τον Ιούνιο, οι πωλήσεις του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 278,8 εκατ. Ευρώ μειωμένες κατά -17% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ξεκινώντας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η διοίκηση ελπίζει για το καλύτερο αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει η διοίκηση θα διατηρήσει τον σχεδιασμό της ότι για την οικονομική χρήση Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2020 το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στους μετόχους θα είναι ίσο με αυτό της δωδεκάμηνης χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, δηλαδή 0,47 Ευρώ ανά μετοχή.

Η πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε ήδη τη διανομή του 50% του ποσού αυτού δηλαδή ποσό μικτό 0,235 € ανά μετοχή που είναι μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της χρήσης από 01.07.2010 έως 30.06.2011 και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 6η Ιουλίου 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here