Οι πολύ αργοί ρυθμοί της Ελληνικής Δικαιοσύνης και οι εργώδεις υπόγειες προσπάθειες της Credit Suisse να «θάψουν» κάτω από τόνους χαρτιού και ελβετικού …χιονιού, το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα και τοξικά επενδυτικά προϊόντα, δεν θα αποτρέψουν τελικά την εκδίκαση μιας -από τις πολλές- πολύκροτης υπόθεσης εξαπάτησης Ελλήνων επενδυτών και αποταμιευτών.

H επανέναρξη λειτουργίας της Δικαιοσύνης, μετά την υποχρεωτική λόγω κορωνοϊού διακοπή, θα φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δύο -πρώην κορυφαία- στελέχη του Private Banking της Credit Suisse Λονδίνου που κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν όχι μόνον πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές, αρκετούς πολλούς απλούς αποταμιευτές αλλά και το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Ιπταμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς τους οποίους υποσχέθηκαν υψηλές και ασφαλείς αποδόσεις, την εποχή που τα πάντα κατέρρεαν στις αγορές, πριν και μετά το σκάνδαλο της Lehman Brothers και το κραχ που προκάλεσε.

Η υπόθεση έχει περάσει από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους των Διεθνών Δικαστηρίων, με συνεχείς ανατροπές και αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακή η ….αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελβετική Δικαιοσύνη προς τις Ελβετικές Τράπεζες (εν προκειμένω την Credit Suisse) σε υποθέσεις που αποδεδειγμένα έχουν βλάψει, έχουν παραπλανήσει και τελικά έχουν εξαπατήσει τους πελάτες τους.

Μία άλλη ιδιομορφία των υποθέσεων αυτών είναι ότι όταν θύματα της εξαπάτησης είναι εφοπλιστές που διαθέτουν οικονομική δύναμη και αντοχή αλλά -κυρίως- δικαίωμα συναλλαγών σε συνάλλαγμα, τότε οι υποθέσεις φτάνουν μέχρι και στον Άρειο Πάγο.

Σε άλλες όμως περιπτώσεις στις οποίες οι Ελβετικές Τράπεζες και τα παραρτήματά τους στο Λονδίνο «βοήθησαν» επώνυμους Έλληνες να «συναλλαγματοποιήσουν» τις αποταμιεύσεις τους (λίγο πριν το ξέσπασμα της μνημονιακής καταιγίδας) και κατόπιν τους «καθοδήγησαν» σε επικίνδυνες επενδυτικές επιλογές που κατέληξαν στην οικονομική καταστροφή, μια περίεργη σιωπή καλύπτει κάθε λεπτομέρεια και συναλλαγή.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα το “B” ένας εφοπλιστής …άντεξε τις πιέσεις και τις καθυστερήσεις και κατάφερε να φέρει την εξαπάτησή του στα Ελληνικά Δικαστήρια (αφού οι κατηγορούμενοι είναι επιφανείς Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων που εργάζονταν για την Credit Suisse στο Λονδίνο και τη Γενεύη.

  • Ήδη υπάρχει καταδικαστικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς με το οποίο αναμένεται να ξετυλιχθεί το κουβάρι της απάτης. Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αναδεικνύεται η εντυπωσιακή …άνεση …με την οποία η Τράπεζα ή τα στελέχη του private banking , άλλαζαν το επενδυτικό προφίλ των πελατών τους, από συντηρητικό αποταμιευτικό σε επιθετικά κερδοσκοπικό, χωρίς προφανώς την συγκατάθεσή τους, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ίδιες ανάγκες και τους στόχους της Credit Suisse.

To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, αποτελούμενο από τους Δικαστές, Ιωάννη Πετρόπουλο, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Νικόλαο Σταυρόπουλο, Πλημμελειοδίκη – Εισηγητή και Αθανασία Ταμπάκη, Πλημμελειοδίκη, με την παρουσία και της Γραμματέως Αργυρούλας Σιτέ, συνεδρίασε, μυστικά, στο γραφείο της Προέδρου, στις 23-9-2020, προκειμένου να αποφανθεί για την παρακάτω ποινική υπόθεση.

Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των :

1) ΠΣΚ , κατοίκου Λονδίνου και

2) ΑΦ, κατοίκου Γενεύης

  • Αμφότεροι είναι κορυφαία στελέχη Private Banking της Credit Suisse που υπέδειξαν στους πελάτες τους εξαιρετικά περίπλοκα και επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα σε εξαιρετικά λανθασμένο χρόνο και με προϋποθέσεις που μόνο την τράπεζα -και τα προσωπικά τους bonus- εξυπηρετούσαν.

Παραπέμπονται για το αδίκημα της απάτης κατά συναυτουργία από την οποία προξενήθηκε σε ξένη περιουσία ιδιαίτερα μεγάλη ζημία, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, με συνολικό περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία.

Διατάχθηκε και διενεργήθηκε κύρια ανάκριση μετά το τέλος της οποίας, η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Μπρεάνου, υπέβαλε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε μαζί με την με αριθμό 528/2020 έγγραφη πρότασή της.

Το «Β» θα παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση και θα ενημερώνει τακτικά τους αναγνώστες του, κυρίως για να βοηθήσει τους υπόλοιπους εξαπατηθέντες που σήμερα σιωπούν, να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here