Ο απερχόμενος -σε δύο μήνες από τώρα- επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την εκκίνηση ενός προγράμματος αγοράς νέων αγορών ομολόγων, ύψους 20 €δισ. ευρώ μηνιαίως, από την 1η Νοεμβρίου καθώς και την

  • μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορΕς αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η επίδραση της επιτοκιακής πολιτικής της και θα σταματήσουν λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και το επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,00% και το 0,25%, αντίστοιχα.

Ο Ντράγκι και η διάδοχός του Κριστίν ΛαγκΑρντ είναι δεσμευμένοι στην επιδίωξη των «εξαιρετικά ευνοϊκών» πολιτικών τους

Δεδομένου ότι οι επιλογές για την ΕΚΤ στενεύουν, ο Ντράγκι αποφάσισε να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας. Με τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς να αγωνίζονται να μειώσουν τα επιτόκια, η ΕΚΤ αποφασίζει να μην μείνει πίσω.

Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της λίρας και του γουάν, η διατήρηση της δυναμικής του δολαρίου σε συνδυασμό όμως με τις αρνητικές επιδόσεις του δείκτη μεταποίησης ISM (θα μπορούσε να επιφέρει εξασθένηση της αμερικάνικης οικονομίας και του νομίσματος), αποτελούν κινδύνους για την απειλούμενη με ύφεση ζώνη του ευρώ. Οι παραπάνω λόγοι, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, αποτελούν τις αιτίες που καθοδηγούν τον Μάριο Ντράγκι στην παραπάνω απόφαση.

Συγκεκριμένα, τα νέα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ:

  •  μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων (πρόκειται για επιτόκιο που αφορά στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ) κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.
  • επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί
  • συνέχεια της επένδυσης των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here