Σήμερα είναι τραπεζική αργία, αύριο όμως το αργότερο, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες σε ότι αφορά το πάγωμα των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια των ενήμερων δανειοληπτών.

Πρόκειται δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ  κυμαινόμενου επιτοκίου τα οποία αφορούν 500.000 δανειολήπτες.

Σε αυτούς δεν ανήκουν οι δανειολήπτες των μη συστημικών τραπεζών οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν ενταχθεί στο πρόγραμμα αλλά θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα ενταχθούν.

Τα ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο των νέων μέτρων, από τη στιγμή που τηρούν  δύο κριτήρια , και αυτό δίνει «ανάσα» σε ακόμη μεγαλύτερη περίμετρο από αυτήν που δυνητικά καλύπτει το νέο σχέδιο επιβράβευσης ενήμερων δανειοληπτών.

Τα κριτήρια:

  • Τα στεγαστικά δάνεια να είναι ενήμερα ή να παρουσιάζουν καθυστέρηση έως 89 ημέρες.
  • Να παραμένουν στα βιβλία της τράπεζας, δηλαδή να μην έχουν μεταβιβαστεί σε funds μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 2 Μάϊου του 2023 και θα λήξει στις 2 Μάϊου του 2024 για τους δανειολήπτες αυτούς.

Το πρόγραμμα διασφαλίζει πάγωμα των δόσεων για το προαναφερόμενο διάστημα και αποτελεί μια επιβράβευση προς τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικού και μόνον δανείου.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων θα αφορά σε όλα τα στεγαστικά δάνεια – συμπεριλαμβανομένων των επισκευαστικών που δόθηκαν συμπληρωματικά σε κάποιες περιπτώσεις – ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία θα είναι ενήμερα.

Επίσης, από αύριο μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα, θα γίνουν οι επαφές του Single Supervisory Mechanism (SSM) με τις διοικήσεις των τραπεζών, για τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP) με το οποίο ο επόπτης προσδιορίζει το προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here