Έστω ότι βρίσκεστε σε δυσχερή οικονομική θέση. Από πού είναι πιθανότερο να δανειστείτε χρήματα; Είναι συγγενείς ή φίλοι;Ή μήπως θα επιλέξετε την λύση ενός δανείου από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα;

Η επιλογή αυτή διαφέρει από χώρα σε χώρα και συχνά εξαρτάται από ένα μείγμα διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της χρηματοοικονομικής παιδείας και της πολιτιστικής προσέγγισης της ίδιας της έννοιας του δανεισμού.

Στα infographics, ο Richie Lionell ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες δανείζονται χρήματα, χρησιμοποιώντας την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Findex 2021 που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δανεισμός από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Για να συγκριθούν οι πρακτικές δανεισμού τόσο σε επίπεδο περιοχής, όσο και σε επίπεδο εισοδήματος, το σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει αποτελέσματα έρευνας από ερωτηθέντες ηλικίας 15+ και ομαδοποιεί χώρες ανά περιοχή, εκτός από χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες είναι ομαδοποιημένες.

Το 2021, τα περισσότερα άτομα σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος δανείστηκαν χρήματα από επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα η Ελλάδα θεωρείται ότι ανήκει στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

 

Οι Έλληνες, κατά  20,11% αναζήτησαν χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα (63η η Ελλάδα στην σχετική κατάταξη). Στην κορυφή βρίσκεται ο Καναδάς, με ποσοστό 81,% και ακολουθούν το Ισραήλ (80%), η Ισλανδία (73%), το Χονγκ Κονγκ(70%), και η Ν. Κορέα, όλα κράτη υψηλού εισοδήματος (69%).

 

Στον αντίποδα, σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολίτες είναι πιθανότερο να αναζητήσουν δανεικά μέσω γνωστών και συγγενών. 

Δείτε την τοπ δεκάδα:

 

H Eλλάδα βρίσκεται στην 57η θέση με ποσοστό 25,94%