Οι προβλέψεις του “Β” δικαιώθηκαν. Τα σημαντικά και θετικά βήματα της οικονομίας άνοιξαν τον δρόμο. Η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων επιβεβαίωσε τις θετικές εισηγήσεις για την άρση και των τελευταίων περιορισμών των capital controls.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έχουν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών και πλέον είναι θέμα ωρών να γίνει γεγονός.

Η σχετική διάταξη έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η νομοθετική διάταξη έχει λάβει επίσης την πλήρη έγκριση των θεσμών.

Η πλήρης οριστική και καθολική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε απόλυτη αποδοχή της διάταξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας από τον ΥΠΟΙΚ (με τη συμμετοχή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουράρα) αποφασίστηκε να κατατεθεί η σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή προς ψήφιση.

Δείτε επίσης: Reuters: Η Τράπεζα της Ελλάδος εισηγείται στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls

Και τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Βασικός στόχος της κατάργησης και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της  Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, θα καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here