Διαβάζοντας την πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το επίπεδο Παιδείας στην Ευρώπη, μόνο αισθήματα απογοήτευσης και κυρίως αγωνίας μου δημιουργήθηκαν.

Δεν μπορούσα κι εγώ να πιστέψω ότι η ζημιά που έγινε τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στο θέμα του αναλφαβητισμού στη Χώρα μας, είναι τόσο μεγάλη. Δεν μπορώ προσωπικά, να αποδεχτώ, ότι πάνω του 30% τω παιδιών μας, έως 15 ετών, να έχουν θέμα στη γραφή, την ανάγνωση και τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης.

Προσωπικά πιστεύω ότι για το πρόβλημα αυτό, ΔΕΝ φταίει η Οικονομική συγκυρία και Ύφεση. Στο παρελθον, ακόμα και με πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αυτό το επίπεδο δεν υπήρξε ποτέ. Φυσικά, το πρόβλημα αυτό έχει και πολύ σοβαρή οικονομική επίπτωση. Εφόσον γίνουν οι Ξένες Επενδύσεις που με τόση ένταση και κόπο ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να προσελκύσει, για σκεφτείτε να μην έχουμε εμείς το κατάλληλο Προσωπικό να τις στελεχώσουν.

Παιδιά που μέσα στην Κρίση, από τα τελευταία δέκα χρόνια σπούδασαν, πήγαν λύκειο, γυμνάσιο, δημοτικό, είδαν την προσπάθεια για Αριστεία βα θεωρείται καταδικαστέα. Είδαν το Υπουργείο να θεωρεί ότι καλύτερα να πηγαίνουμε πιο αργά στο Σχολείο για να κοιμηθούμε περισσότερο! Και τόσα άλλα.

Επομένως, η Παιδεία είναι το σημαντικότερο κομμάτι που πρέπει πολύ γρήγορα να «γυρίσει» στην κανονικότητα. Έτσι θα μπορέσουν τα δικά μας παιδιά να στελεχώσουν τις ξένες εταιρείες που θα θέλουν σωστά καταρτισμένο Προσωπικό.

Επίσης, παιδιά, που έφυγαν στο Εξωτερικό λόγω κυρίως της εχθρικής φορολογικής πολιτικής, θα γυρίσουν πίσω να δουλέψουν σε αυτές τις εταιρείες, διότι όλοι αυτοί αγαπάνε την Ελλάδα. Πραγματικά. Έφυγαν διότι η Ελλάδα τους έδιωξε.

Άρα, όλο το Κεφάλαιο, που ξόδεψε η Χώρα για να μεγαλώσει, σπουδάσει, όλους αυτούς τους δικούς μας expatriates, θα αρχίσει να αποδίδει ξανά.Τα παιδιά αυτά, θα αρχισουν πάλι, να δουλεύουν εδώ, να παράγουν εδώ, να ξοδεύουν εδώ κλπ κλπ. Παράλληλα όσοι έμειναν εδώ, να βρουν και αυτοί με τη σειρά τους τη θέση τους στη Παραγωγική Διαδικασία με ότι αυτό αποφέρει στην Ανάπτυξη.

Η επιστροφή από το brain drain στο brain regain είναι δεδομένη, με τις κινήσεις που η νεα Κυβέρνηση έχει ήδη δείξει από τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης. Όμως, θέλει πίστη στο στόχο από όλους. Δεν αρκεί να έχεις τον Υπουργό που τρέχει, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς να έρχονται από την Αγορά. Εινα απαραίτητο και το «middle management» είτε να πιστέψει είτε να «αναγκαστεί» να πιστέψει σε αυτό τον Στόχο. Ο οποίος Στόχος είναι Εθνικός Στόχος και δεν έχει χρωμα, Κόμμα, παράταξη παρά μόνο το συμφέρον της Χώρας και των συμπατριωτών μας. Γιατί ΟΛΟΙ αξίζουμε καλύτερα.

{O κ. Ιωαννης Ρουκάς Οικονομολόγος Πρόεδρος Ομαδος Διοίκησης ΕΙΟΔ – ΕΕΔΕ Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here