Το ζήτημα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών όταν τίθεται ως θέμα συζήτησης απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα πολλαπλώς, τόσο σε εργασιακό όσο και και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Equal Measures 2030,

  • “καμία χώρα δεν έχει πετύχει σε επαρκές επίπεδο την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος είναι πολύ μακριά από τους στόχους που έχει θέσει για το ζήτημα ο ΟΗΕ”.

Το 2015 οι χώρες μέλη του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα 17 «στόχους βιώσιμης ανάπτυξης» που θα πρέπει να επιτευχθούν ως το 2030 σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με το θέμα αυτό και η οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο σχετική έκθεση, οι χώρες που έχουν υπογράψει τους στόχους δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο.

«Μεταξύ των 129 χωρών που έχουν εξεταστεί, καμία δεν έχει πετύχει απολύτως τη δέσμευσή της για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων (…) Καμία χώρα δεν πετυχαίνει συνολικά “εξαιρετική” βαθμολογία 90 μονάδων και άνω, με τη Δανία (με βαθμολογία 89,3), η οποία βρίσκεται και στην κορυφή της κατάταξης, να βρίσκεται κοντά», αναφέρει η Equal Measures 2030.

«Πολύ απλά δεν θα καταφέρουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για ισότητα τις οποίες δώσαμε (…) σε δισεκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες», τόνισε η διευθύντρια της ΜΚΟ Άλισον Χόλντερ.

«Το πιο ανησυχητικό κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που κατέγραψαν “πολύ χαμηλή” βαθμολογία», πρόσθεσε.

Πλούσιες χώρες της Ευρώπης, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι πιο κοντά στους στόχους της ισότητας. Ασταθείς και φτωχές χώρες όπως το Τσαντ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Κονγκό, η Υεμένη και ο Νίγηρας βρίσκονται αντιθέτως πολύ μακριά.

Ωστόσο υπάρχουν «καλά νέα ακόμη και από χώρες που βρίσκονται» στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου, επεσήμανε ο Χόλντερ. Για παράδειγμα αναλογικά το κοινοβούλιο της Σενεγάλης έχει περισσότερες γυναίκες από αυτό της Δανίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν μια απουσία πολιτικής βούλησης, σύμφωνα με την Άνε-Μπριγκίτε Άλμπρεκτσεν, πρόεδρο του Plan International, ενός οργανισμού που συνεισέφερε στην έρευνα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ελπίζει οι οργανώσεις και οι ακτιβιστές να εκμεταλλευθούν τα στοιχεία προκειμένου να εμπνευστούν «έξυπνες πολιτικές εκστρατείες προκειμένου να κινηθούν τα πράγματα».

Από την πλευρά της η Μελίντα Γκέιτς, συμπρόεδρος του ιδρύματος Bill and Melinda Gates, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η έκθεση αυτή θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως. Δεν θα πετύχουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης αν το 40% των γυναικών και των κοριτσιών ζει σε χώρες όπου δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ