Η απίστευτη περιπέτεια των υποψηφίων Γενικών Γραμματέων Υπουργείων

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το διεθνές ρεζιλίκι της χώρας που δεν μπορεί να ξεκινήσει (!) και να …υλοποιήσει έναν σωστό διαγωνισμό επιλογής των κορυφαίων διοικητικών της υπαλλήλων έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περιβόητη “αποπολιτικοποίηση” (βλέπε αποκομματικοποίηση) της δημόσιας διοίκησης που αποτελεί μνημονιακή αλλά και μετα-μνημονιακή επιταγή, εξελίσσεται σε μια άνευ προηγουμένου απροκάλυπτη και προκλητικά δόλια επιχείρηση απόλυτου ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, με στόχο την μετά τις εκλογές εποχή.

Η Τρόικα ανακάλυψε το σκάνδαλο του προηγούμενου διαγωνισμού και ζήτησε από την τότε Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, να επαναπροκηρύξει τουλάχιστον τις 20 από τις 69 θέσεις, να αλλάξει εντελώς τη διαδικασία βαθμολόγησης και αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων ώστε να επιτραπεί στο ΑΣΕΠ να επιλέξει τους αντικειμενικά καλύτερους, τηρώντας τουλάχιστον τα προσχήματα.

Η υπουργός άλλαξε. Ακόμη μετά τον ανασχηματισμό ωστόσο, η κυβέρνηση κωφεύει στις επίμονες εκκλήσεις του ΑΣΕΠ να νομοθετήσει και να οριοθετήσει τις αλλαγές ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη διεθνές ρεζίλι.

Ενδεικτικό της λυσσώδους προσπάθειας που καταβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί να ποδηγετήσουν τις διαδικασίες επιλογές των 69 γραμματέων, αποκλείοντας τους αρίστους και προκρίνοντας τους κομματικά ευχάριστους είναι ο “Πίνακας Προσόντων” που αποκαλύπτει σήμερα το “Β” και αφορά μόνον 8 συγκεκριμένες Γραμματείες του Υπουργείου Οικονομίας.

Ο πίνακας θέτει κριτήρια επιλογής κατάφωρα άδικα, άνισα και προφανέστατα αντισυνταγματικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

  • Εφόσον ένας υποψήφιος διαθέτει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν είναι επιλέξιμος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ. Άν όμως ο υποψήφιος είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Ρεθύμνου θεωρείται ιδανικός υποψήφιος για την ίδια θέση!
  • Αξίζει να σημειωθεί η “τυχαία σύμπτωση” ο νέος Υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Γιαννακίδης είναι απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης ενώ για τη θέση του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ , ο πτυχιούχος αυτού του ίδιου πανεπιστημίου αποκλείεται εξ αρχής από τη διαδικασία!
  • Ο απόφοιτος Νομικής μπορεί να είναι υποψήφιος για 5 Γραμματείες αλλά αποκλείεται από άλλες 3 Γραμματείες (ΕΣΠΑ, ΕΤΠΑ και ΓΓ Βιομηχανίας και Εμπορίου)…
  • Ένας πτυχιούχος Μαθηματικών Εισαγωγική Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών θεωρείται ικανός για όλες τις περιγραφόμενες Γραμματείες αλλά εξαιρείται ρητά από την Γραμματεία ΕΣΠΑ

Για κάποιον περίεργο λόγο, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Φυσικής ή Χημείας αποκλείονται από όλες τις θέσεις Γραμματέων του συγκεκριμένου πίνακα. Ακόμη και για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας επιλέξιμοι είναι πτυχιούχοι πολιτικών επιστημών όχι όμως Φυσικοί ή Χημικοί…

Μια απλή ανάγνωση του Πίνακα τυπικών Προσόντων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία επιλογής των Ειδικών και Τομεακών Γραμματέων πάσχει από συνοχή και συνταγματικότητα.

Δίνει την εντύπωση πως ένα “αόρατο χέρι” έχει επιλέξει την συστάδα των τυπικών προσόντων που θεωρούνται απαραίτητα για την επιλογή κάθε μίας θέσης ξεχωριστά, αποκλείοντας ταυτόχρονα πτυχιούχους άλλων συναφών σχολών και επαγγελμάτων.

Είναι προφανές πως η παρα-κομματική χειραγώγηση εμποδίζει την σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των Γραμματέων.

Τα στελέχη του ΑΣΕΠ εμφανίζονται απρόθυμα να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία χωρίς προηγούμενη νομοθετική κάλυψη από τη Βουλή. Προστατεύουν τις καριέρες τους….

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η μήνυση του έχει υποβάλλει η Νέα Δημοκρατία κατά παντός υπευθύνου, για την απίστευτη “διαρροή” όλων των βιογραφικών σημειωμάτων όλων των υποψηφίων Γραμματέων στα γραφεία 4 συγκεκριμένων Υπουργών της Κυβέρνησης.

Ουδείς αμφιβάλει ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομοθετήσει από την αρχή τα προσόντα, τη βαθμολόγηση και την αξιολόγηση των υποψηφίων θα υποχρεωθεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσει για το πως, από ποιους και γιατί δόθηκαν “προς αρχική αξιολόγηση” τα βιογραφικά των υποψηφίων σε 4 μέλη της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Ποιοι έδωσαν και ποιοι ζήτησαν τα στοιχεία των υποψηφίων σε 4 συγκεκριμένους υπουργούς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here