Ο Leonardo Del Vecchio, ο Ιταλός επιχειρηματίας που ξεκίνησε με ένα μικροσκοπικό εργαστήριο οπτικών στα βουνά των Δολομιτών και κατέληξε ως ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στoν χώρο των οπτικών  απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

Μεγαλωμένος σε ένα ορφανοτροφείο του Μιλάνου, ο Del Vecchio έφυγε από εκεί για να δημιουργήσει το δικό του κατάστημα στην πόλη Agordo, στις Άλπεις βόρεια της Βενετίας, ξεκινώντας ως μικρός προμηθευτής εξαρτημάτων σκελετού σε τοπικούς κατασκευαστές γυαλιών.

Η εταιρεία του, EssilorLuxottica, άνθισε και έπειτα από μια σειρά εξαγορών κατέστη ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο. Τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα brands Ray-Ban και Oakley ήταν μεταξύ των δεκάδων επώνυμων γυαλιών που αγόρασε ο Del Vecchio.

Η καθαρή περιουσία του Del Vecchio ήταν 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Κατείχε ελεγχόμενο μερίδιο 32% στην EssilorLuxottica, τον γαλλο-ιταλικό γίγαντα γυαλιών που προέκυψε από τη συγχώνευση της Luxottica το 2018 με τον γαλλικό γίγαντα φακών Essilor. Η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με πολυτελείς οίκους όπως η Armani και η Prada, εκτός από την κατοχή brands όπως η Ray-Ban, διαθέτει περισσότερους από 180.000 υπαλλήλους, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και μια στους τομείς του luxury και της ιατρικής τεχνολογίας.

Ντροπαλός και μυστικοπαθής από τη φύση του, ο Ντελ Βέκιο πέρασε δεκαετίες αποφεύγοντας προσεκτικά τα φώτα της δημοσιότητας. 

Κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνομιλίας με δημοσιογράφο νωρίτερα φέτος, ο μεγιστάνας ρωτήθηκε πώς έχτισε την αυτοκρατορία του. «Πάντα προσπαθούσα να είμαι ο καλύτερος σε ό,τι κάνω — αυτό είναι», είπε. Περιγράφοντας την κίνηση που τον οδήγησε στην κορυφή, είπε απλά, «Δεν μπορούσα ποτέ να χορτάσω».

Εκτός από το μερίδιο ελέγχου στην EssilorLuxottica, η εταιρεία holding Delfin που του ανήκε έχει επίσης συμμετοχές σε ιταλικές χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Mediobanca SpA, η Assicurazioni Generali SpA και η UniCredit SpA.

Γεννημένος στις 22 Μαΐου 1935, ο Ντελ Βέκιο μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, στην περιοχή του Μιλάνου. Μη μπορώντας να φροντίσει τον γιο της, η μητέρα του – χήρα πέντε μήνες πριν γεννηθεί – τον έστειλε σε ορφανοτροφείο όταν ήταν επτά ετών. Άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος σε έναν κατασκευαστή εργαλείων και βαφών στο Μιλάνο όταν ήταν 14 ετών.

Ο Del Vecchio μετακόμισε στο Agordo τη δεκαετία του 1960 και ξεκίνησε τη μικρή του επιχείρηση που έφτιαχνε σκελετούς γυαλιών σχεδιασμένους από άλλους. Ίδρυσε τη Luxottica το 1961 με 14 εργάτες γης που του παραχώρησε η πόλη, σε μια προσπάθεια να τονώσει την τοπική οικονομία.

Η Luxottica άρχισε να παράγει τα δικά της σχέδια στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στη δεκαετία του 1980, η Del Vecchio άρχισε να αγοράζει εταιρείες στις ΗΠΑ. Το 1999, αγόρασε το Ray-Ban για 640 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here