Χωρίς σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση μίας συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την αποφυγή ενός διατλαντικού εμπορικού πολέμου, ολοκληρώθηκαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker είχαν διακηρύξει την πρόθεση των δύο μερών για τη σύναψη μίας συμφωνίας που θα ενισχύσει το εμπόριο.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση τόσο ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer όσο και η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström, δήλωσα ότι είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση με προοπτικές, αλλά δεν παρείχαν περαιτέρω πληροφορίες.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ακολουθούν την τελευταία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, για το αν η συμφωνία που πρότειναν Trump και Juncker θα συμπεριλάβει και τον αγροτικό τομέα, ένα επίμαχο εμπορικό πεδίο που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε τροχοπέδη στην πρόοδο των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η τελευταία πρωτοβουλία για τη σύναψη μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αποτελεί την τρίτη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από το 2007 για τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών και επενδυτικών εταίρων του κόσμου, με το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών να αγγίζει το 1 τρισ. δολ. ετησίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here