Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Γιώργου Τσίπρα για το θέμα της αποζημίωσης των πλημμυροπαθών της Κινέτας.

“Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε ποιες είναι οι ενέργειες, οι συντονισμένες ενέργειες συνολικά της Κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Υποδομών, μετά τις καταστροφικές ζημιές που υπέστη η περιοχή της Κινέτας. Έχουμε, λοιπόν, την πλημμύρα στις 25 Νοεμβρίου στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Δίνεται αμέσως εντολή από το Υπουργείο να διενεργηθούν αυτοψίες στους πληγέντες δήμους.

  • Η εντολή αυτή δίνεται και μέσα σε δύο ημέρες μετά το συμβάν τα συνεργεία του Υπουργείου, μαζί με τους εν λόγω δήμους, οι οποίοι δεν είχαν επαρκές προσωπικό, βρίσκονται στην περιοχή και διενεργούν αυτοψίες σε πεντακόσια τριάντα ένα κτήρια, όπου διαπιστώθηκε ότι τετρακόσια εξήντα οκτώ από αυτά έχουν υποστεί βλάβες.

Στη συνέχεια, όπως και εσείς επισημαίνετε, έχουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής. Και αυτό αφορά σε όλα τα κτήρια που έχουν πληγεί από την πλημμύρα του Νοεμβρίου και κατά συνέπεια σε όλες τις κατοικίες, ανεξαρτήτως αν είναι πρώτη ή δευτερεύουσα. Εμείς στο Υπουργείο ποτέ δεν κάναμε αυτόν τον διαχωρισμό. Εμάς μας ενδιαφέρει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλα τα πληγέντα κτήρια.

Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω κάποια ζητήματα, γιατί από το κείμενο της ερώτησής σας διαπιστώνω ότι δεν έχει γίνει κάτι σαφές.

  • Το Υπουργείο Υποδομών δεν είναι αρμόδιο να χορηγεί τις αποζημιώσεις για την αντικατάσταση οικοσκευής ή για μικρές κατασκευαστικές εργασίες. Αυτή η αρμοδιότητα βρίσκεται βασικά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εγώ έχω έρθει ήδη σε επαφή, μετά την ερώτησή σας, με τον κ. Λιβάνιο, γνωρίζω ότι είχατε κάνει μια ερώτηση και έχω δει την απάντηση που έχετε πάρει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ξεκαθαρίζω ότι τα δύο Υπουργεία θα βρεθούν και θα συντονιστούν άμεσα για να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν.
  • Το πόσο σύντομα θα δοθούν όμως αυτές οι αποζημιώσεις, εξαρτάται και από έναν άλλο παράγοντα, τον οποίο συνήθως δεν λέμε και καλό είναι να τον πούμε, από την πληρότητα των φακέλων που καταθέτουμε στο Υπουργείο. Για τα υπόλοιπα θέματα, όπως αυτά των επιδομάτων, αρμόδιοι δυστυχώς -γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι υπάρχει ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος- είναι οι δήμοι, οι οποίοι θα τα χορηγήσουν, αφού λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οπότε το Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει της διαδικασίας, δίνει τα χρήματα στους δήμους και οι δήμοι δίνουν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Προτού κλείσω την πρωτολογία μου, θα μου επιτρέψετε ένα μικρό σχόλιο, μια που βλέπω ότι η ερώτησή σας περιλαμβάνει ερώτηση για τη Μάνδρα και για την περιοχή και τις ευρύτερες καταστροφές. Καταθέσατε την ερώτησή σας, κύριε Τσίπρα, στις 7 Ιανουαρίου. Σήμερα, τρεις μέρες μετά, τη συζητάμε στη Βουλή. Όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση, εγώ μαζί με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της πρώην περιφέρειας Αττικής, όταν ήμουν Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, είχαμε καταθέσει στην Κυβέρνησή σας δύο επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα της Μάνδρας. Την πρώτη λίγο μετά την καταστροφική περίπτωση της 6ης Δεκεμβρίου του 2017 και τη δεύτερη στις 27 Ιουνίου του 2018. Ξέρετε πότε απαντήθηκαν αυτές οι ερωτήσεις, κύριε συνάδελφε; Ποτέ! Ουδέποτε δέχθηκε η τότε Κυβέρνηση να έρθει στο Κοινοβούλιο, όπως κάνουμε εμείς σήμερα, και να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που έθετε τότε η Αντιπολίτευση. Αυτά τα λέω, ώστε να έχουμε μια εικόνα, κύριε Πρόεδρε, ποιοι σέβονται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ποιοι όχι.

  • Δευτερολογία Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Θα μου επιτρέψετε να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και με προκαλείτε και δυστυχώς με αναγκάζετε να κάνω ένα βήμα πίσω και να εξετάσουμε τι κάνατε εσείς όταν ήσασταν κυβέρνηση.

Λοιπόν, να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Μετά τις καταστροφικές φωτιές τον Αύγουστο του 2018, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Περιφέρεια, η κυρία Δούρου, δεν κάνατε καμία, μα καμία εργασία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Πήγαμε εκεί (Κινέτα) και ο Προεδρεύων, ο κ. Μπούρας, που είναι συνάδελφός σας Βουλευτής από την περιοχή εκεί, και τι είδαμε; Είδαμε ότι δεν είχατε κάνει καμία διαδικασία για τα κορμοδέματα, ότι δεν υλοποιήσατε κανέναν αντιδιαβρωτικό έργο. Και τι είδαμε; Είδαμε ότι το βόρειο κομμάτι της Αθηνών-Τριπόλεως, η περιοχή δηλαδή στο κατάντη, ήρθε μετά την καταστροφική φωτιά και την πλημμύρα και έκλεισε η Εθνική Οδός. Αυτό έγινε, διότι δεν κάνατε τις εργασίες που έπρεπε να είχατε κάνει ως Περιφέρεια και ως Κυβέρνηση αμέσως μετά τη φωτιά.

Επομένως, καλό είναι να μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί εσείς ευθύνεστε με την ανεπάρκεια βασικά της Περιφέρειας και των τότε αρμόδιων Υπουργείων που δεν προβήκατε στις απαραίτητες ενέργειες.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, εμείς τι κάναμε; Εμείς πήγαμε αμέσως εκεί, αφήσαμε ελεύθερη τη διέλευση των διοδίων, εξαναγκάζοντας έτσι τον παραχωρησιούχο, να βάλει όλα τα μηχανήματα, έτσι ώστε ο δρόμος να ανοίξει οκτώ ώρες μετά, ενώ οι πρώτες προβλέψεις ήταν ο δρόμος Αθηνών-Τριπόλεως να ανοίξει μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Έτσι, για να καταλάβουμε ποιοι μπορούν και δρουν αποτελεσματικά και ποιοι για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Τώρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, σας εξήγησα και στην πρωτολογία μου πως η διαδικασία είναι η εξής:

  • Γίνεται μια καταστροφή.
  • Έρχεται ο δήμος και ζητάει από τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Υποδομών, εάν δεν έχει την επάρκεια, να βγάλει μηχανικούς, για να γίνουν όλοι οι έλεγχοι στις κατοικίες.
  • Το κάναμε αυτό άμεσα και τώρα υπάρχει διαδικασία που πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στους δήμους, οι δήμοι να πάνε στο Υπουργείο Εσωτερικών και να δοθεί η πίστωση για να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Υπάρχει πολιτική βούληση γι’ αυτό. Οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες, κινούνται με βάση όλα τα χρονοδιαγράμματα. Εγώ είμαι σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών και σας διαβεβαιώ ότι αυτοί που δικαιούνται αποζημίωση θα πάρουν αποζημίωση. Δεν πρέπει όμως να συγκρίνουμε τι κάνατε εσείς με τις αποζημιώσεις και τις καταστροφές τις τεράστιες που έγιναν πριν από δύο χρόνια.

Μην πάμε πίσω, αλλά τουλάχιστον καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι η διαδικασία και να μην προσπαθούμε να κάνουμε, άμα θέλετε, λαϊκισμό ή να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε λανθασμένες εντυπώσεις, όταν γίνεται μια καταστροφή.

Γιατί αυτό δεν το κάναμε εμείς ως αντιπολίτευση και είμαι σίγουρος ότι ούτε κι εσείς, ως νέος πολιτικός, θέλετε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης για ένα ζήτημα που νομίζω ότι είναι σχετικά ξεκάθαρο.

Επομένως, για να σας απαντήσω άλλη μια φορά ξεκάθαρα, πολιτική βούληση υπάρχει να αποζημιωθούν αυτοί που δικαιούνται να αποζημιωθούν και θα αποζημιωθούν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σήμερα στην επικοινωνία πού είχα για την πλημμύρα τού 2018 στην Μάνδρα και εφόσον έχει εγκριθεί ή άδεια επισκευής τής κατοικίας μού, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ τά χρήματα, ή πρώτη κουβέντα πού άκουσα ήταν:δεν έχει λεφτά τό υπουργείο δεν μάς δίνουν. Λοιπόν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here