«Ο αντίκτυπος των NPL στην αγορά ακινήτων» ήταν το θέμα της πρώτης ενότητας κατά την δεύτερη ημέρα του 2nd NPL Summit (#npl19 – http://npl.ethosevents.eu), στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Θανάσης Φιλίππου, Operations Director της UCI Hellas Loan Management Services, Ιωάννης Ρεβύθης, Μεσίτης -Οικονομολόγος -Εκτιμητής, π. Πρόεδρος και μέλος ΔΣ, Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλαδος και Κωνσταντίνος Μαρκογιαννάκης, Director Head of Valuation & Advisory, Arbitrage Real Estate.
Όπως αναφέρθηκε, από το 2018 εμφανίστηκαν σημάδια ανάκαμψης περί το 7% στην αγορά ακινήτων, η οποία συνεχίζεται και το 2019 και εν πολλοίς οφείλεται στις καλές αποδόσεις λόγω Airbnb και Golden Visa.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι ξένες επενδύσεις το 2019 ανήλθαν μέχρι τώρα περί το 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για αγορά 2 ταχυτήτων, με:
α)ισχυρή ζήτηση για ακίνητα γύρω από το κέντρο, το παραλιακό μέτωπο σε Αθήνα ή σε νησιά.
β)αγορά κύριας κατοικίας που στηρίζεται από εγχώρια κατασκευαστική δύναμη και ενδιαφέρον, όχι όμως με τέτοιους ρυθμούς, επειδή το εισόδημα παραμένει πενιχρό, ενώ οι χρηματοδοτήσεις διαμορφώθηκαν το 2019 μόλις στα 500 εκατ. κατά εκτίμηση, γεγονός που καταδεικνύει κακή ψυχολογία και έλλειψη χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρθηκε, οι τράπεζες θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα βαρίδια των NPLs, με στόχο την δημιουργία ενός ανοδικού σπιράλ, με τιτλοποιήσεις, νέες ξένες επενδύσεις και ταυτόχρονα αύξηση των τιμών. Οι servicers εκτιμάται ότι θα διασφαλίσουν την διάθεση ακινήτων ανάλογα με τις ανάγκες στην αγορά εν αντιθέσει με τους περιορισμούς και τις πολιτικές των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τους μαζικούς πλειστηριασμούς, αναφέρθηκε πως είτε θα καταλήξουμε σε ένα DPO, είτε σε πλειστηριασμό, είτε σε κάποια νέα συμφωνία.