Με ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή προς συζήτηση προβλέπονται μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων στην προώθηση χρήσης πλαστικού χρήματος, στο άνοιγμα θυρίδων για χρέη στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συντάσσονται διατάξεις και για το τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μέτωπο» των θυρίδων η κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει δυνατό το άνοιγμά τους χωρίς προειδοποίηση για φορολογουμένους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και δεν σπεύδουν να τις τακτοποιήσουν. Αυτό διότι πηγές του υπουργείου γνωρίζουν πως οι θυρίδες είναι το μοναδικό τραπεζικό προϊόν που έως σήμερα δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε αυτό το μέσον προκειμένου να αποφύγουν τα εν λόγω μέτρα. Με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται, λοιπόν, δέσμευση του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων, όπως μετρητά, έργα τέχνης και τιμαλφή.

Η δέσμευση θα γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση προς τους ενδιαφερόμενους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για φαινόμενα φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ, αλλά και όταν μια οφειλή θα θεωρείται «ανεπίδεκτη είσπραξης» Για την περίπτωση αυτή, η δέσμευση θα διαρκεί 10 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ, συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 θυρίδες, εκ των οποίων σχεδόν το 70% είναι μισθωμένο.
Όσον αφορά στην προώθηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φοροδιαφυγή μέσω χρήσης μετρητών. Στο μέτωπο αυτό, το νομοσχέδιο θα προβλέπει να αυξηθεί το κατώτατο πλαφόν δαπάνης μέσω πλαστικού χρήματος, με το οποίο οι φορολογούμενοι κερδίζουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι σήμερα η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

-10% για εισόδημα έως 10.000

-15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000

-20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here