Της Ελενας Ερμείδου

Σάρκα και οστά θα πάρουν τα ΣΔΙΤ με την ανάθεση του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ στον Διπλωματούχο  Μηχανικό Μεταλλίων του ΕΜΠ και κάτοχο ΜΒΑ από το Ιmperial College, κον Γιάννη Τσακίρη.

Φυσικές καταστροφές και υγεία είναι οι δύο κύριοι τομείς που βρίσκονται στην λίστα αναμονής για την έναρξη συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εστιάζοντας στις φυσικές καταστροφές, τα φυσικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες,  πυρκαγιές, και σεισμοί δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Στα σχέδια δράσης  ο περιορισμός των φυσικών καταστροφών μέσω της ασφάλισης και των ΣΔΙΤ.

Παρά το γεγονός ότι η φωτιά στο Μάτι κατέστρεψε ένα ολόκληρο οικισμό συμπαρασύροντας και τον οικισμό στο Κόκκινο Λιμανάκι, οι τότε αρμόδιες αρχές δεν έδειξαν δείγματα ότι ξεκινήσανε να κινητοποιούνται. Το ίδιο και μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής. Ένα χρόνο μετά οι πυρκαγιές ξαναχτυπάν την Ελλάδα, με την Πάρνηθα, την Εύβοια, την Φωκίδα κτλ και η χώρα βρίσκεται ακόμα στο ίδιο σημείο.

Στο Μάτι  μόνο το 20% των κατοικιών ήταν ασφαλισμένο ενώ οι μαζικές αποζημιώσεις θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ .  Στην Μάνδρα η μέση αποζημίωση που δόθηκε από το κράτος ξεκινούσε από 3000 μέχρι και 8 000 ευρώ, ποσά που καταβλήθηκα , επιβαρύνοντας του έλληνες φορολογούμενους περίπου κατά 20 εκατ. ευρώ.

Οι φυσικές καταστροφές είναι περισσότερες αλλά και πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι εντός 40 ετών, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζημιώθηκαν κατά  360 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των ακραίων καιρικών και κλιματικών καταστροφών. Οι ζημιές σε κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη φτάνουν το ποσό των  3,4 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αναμένεται να  τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, λειτουργώντας σε βάρος του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Βάσει των δεδομένων αυτών η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ, συγκεκριμένα μελετά τη μείωση του καταστροφικού κινδύνου μέσω της ασφάλισης οι οποίες θα έχουν σοβαρό ρόλο στην πρόληψη και τον περιορισμό των φυσικών καταστροφών.

Οι καταστροφές στις δημόσιες υποδομές φέρουν υψηλότατο κόστος, ενώ οι διακοπές σε βασικές υπηρεσίες στοιχίζουν ακριβότερα. Οι κυβερνήσεις καλούνται τόσο να υιοθετήσουν πιο διαφανείς και ξεκάθαρους κανόνες για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών όσο, κυρίως, να δράσουν προληπτικά, για να αποτρέψουν, ει δυνατόν, τις καταστροφές.

Η ασφάλιση, σύμφωνα με την ΕΕ μειώνει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με δυσμενή συμβάντα. Μεταβιβάζει τους επιμέρους κινδύνους στην ασφαλιστική, που ομαδοποιώντας τους κινδύνους, μπορεί να μειώσει το ύψος των ζημιών σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα ασφάλιστρα επενδύονται σε χρηματοπιστωτικές αγορές, ή αντασφαλίζονται, ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος οικονομικής ζημιάς.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα η ασφαλιστική κάλυψη του κινδύνου καταστροφών παραμένει χαμηλή. Αρκετές κυβερνήσεις παίρνουν το ρόλο του ασφαλιστή, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας του δημοσίου.

Η Ευρώπη συστήνει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να συζητά η ασφαλιστική αγορά, ψάχνοντας συνομιλητές από την πλευρά του κράτους και αρμοδίους φορείς για να συζητήσει και να προτείνει λύσεις.

 

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ