Σειρά σημαντικών πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών θεμάτωνσυζητήθηκαν και επιλύθηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που αφορά σε τμήμα του πρώην Στρατοπέδου “Μέγας Αλέξανδρος”, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης στη Θεσσαλονίκηγια την χορήγηση χρήσεων γης και όρων δόμησης και τη δημιουργία ενός χώρου αστικού πρασίνου, πολιτισμού και κοινωνικών υποδομών υπερτοπικού χαρακτήρα. Καθορίστηκε επίσης ο μέγιστος συντελεστής δόμησης (ΣΔ) 0,15 επί του συνόλου της έκτασης παρέμβασης.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου που αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση για τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης καθώς και για την υλοποίηση του Δυτικού Τόξου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς εντός των διοικητικών ορίων της Μενεμένης βρίσκεται τμήμα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, δόθηκε προέγκριση στο ΕΧΣ που αφορά στην ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξης της περιοχής εγκατάστασης της επιχείρησης ΚΟΛΟΡΑ ΑΕ στο Δήμο Θέρμης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με στόχο αφενός τη διασφάλιση της χωροθέτησης και λειτουργίας της επιχείρησης στη συγκεκριμένη θέση και αφετέρου την εξασφάλιση ειδικών απαραίτητων όρων για την επεκτασιμότητα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι υφιστάμενες επιχειρήσεις από δυσμενή μεταβολή της χρήσης γης, όπου είναι εγκατεστημένες από χρόνια, χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν σε μαρασμό και συνεχίζουν να λειτουργούν εύρυθμα και βιώσιμα.
Επιπροσθέτως, εγκρίθηκαν δύο αρχιτεκτονικές μελέτες εντός του Δήμου Αθηναίων που αφορούν κτίρια σε δύο σημαντικά σημεία της πόλης (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 114 Α και Ερμού αρ 66 και Αγ. Ειρήνης αρ.7).
Τέλος, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες δύο λιθόστρωτοι οδοί (καλντερίμια) του οικιστικού ιστού της Γλώσσας Σκοπέλου: α) (Καλντερίμι Σχολείων Γλώσσας) και β) Καλντερίμι μονοπατιού Γλώσσας – Λουτρακίου. Με τον τρόπο αυτό, διασώζονται τα καλντερίμια της περιοχής, καθώς διατυπώνονται οι πόροι και οι τρόποι αποκατάστασης, διατήρησης και ανάδειξής τους.