Την εποχή του σκανδάλου και της μεγάλης κατάρρευσης της αυτοκρατορίας της γαλακτοβιομηχανίας Parmalat, ο ιδιοκτήτης της Καλίστο Τάντσι διέψευδε τις φήμες περί ύπαρξης χώρων στο σπίτι του όπου κοσμούνταν με πίνακες τέχνης.

Όμως, λίγες ημέρες ήταν αρκετές για την οικονομική αστυνομία προκειμένου να ανακαλύψει έναν μικρό θησαυρό από 19 πίνακες, που ο Τάντσι, ναι μεν δεν έκρυβε στο σπίτι του, αλλά τους φύλαγε στις κατοικίες τριών έμπιστων φίλων του—δύο στην γενέτειρά του Πάρμα, κι ενός άλλου σε κοντινή πόλη. Κι ακολούθησαν κι άλλα. Σήμερα, μία δεκαετία αργότερα, ο «θησαυρός του Τάντσι», αποτελούμενος από πίνακες, σχέδια, χαρακτικά και γλυπτά, βγαίνει σε δημοπρασία.

Στη συλλογή του Τάντσι περιλαμβάνονται δημιουργίες διάσημων εικαστικών, όπως οι Μονέ, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μιρό, Μαγκρίτ, Μοντριάν, Τουλούζ-Λοτρέκ, Πικαμπιά και Τζάκομο Μπάλα.

Τα έργα δόθηκαν στον οίκο Παντολφίνι της Φλωρεντίας για να δημοπρατηθούν.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, φυσικά, αφορά τη δημοπράτηση στις 29 Οκτωβρίου στο Ελβετικό Κέντρο του Μιλάνου των 55 έργων από τους πιο διάσημους δημιουργούς, που αναμένεται να αποφέρουν έσοδα πολλών εκατ. ευρώ —καθώς η αρχική αξία τους υπολογίζεται μεταξύ 6 και 8 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει ο πίνακας του Τζάκομο Μπάλα «Παράθυρο του Ντίσελντορφ», που φιλοτέχνησε ο διάσημος φουτουριστής ζωγράφος το 1912, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη γερμανική πόλη.

Ξεχωριστή θέση έχουν επίσης και τα δύο έργα του Βαν Γκογκ, το σχέδιο «Ιτιά» (Pollard Willow, του 1881-82) και ο πίνακας «Νεκρή Φύση» (1885).

Πηγή: Businessinsider.it

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here